IZLOŽBA "DAKLE, VI STE TAJ UROŠ PREDIĆ" GOSTUJE U HERCEG NOVOM: Nakon toga putuje i u Trebinje (FOTO)

B.Grujić

28. 06. 2022. u 14:19

POPULARNA izložba "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić", koja je premijerno prikazana 2017. godine u Muzeju u Zrenjaninu, otvara se 1. jula u Herceg Novom, u organizaciji muzeja Mirko Komnenović i galerije Josip Bepo Benković u ovom gradu.

ИЗЛОЖБА ДАКЛЕ, ВИ СТЕ ТАЈ УРОШ ПРЕДИЋ ГОСТУЈЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Након тога путује и у Требиње (ФОТО)

Foto: Muzej Zrenjanin

Spektakularna postavka premijerno je prikazana 2017. godine u Muzeju u Zrenjaninu, povodom 160  godina od rođenja velikog slikara, a potom je uspešno gostovala u Beogradu, Kraljevu i Kikindi i do sad ju je videlo preko 60 hiljada posetilaca, a sada će u delimično izmenjenoj postavci biti predstavljena publici u Herceg Novom i Trebinju.

Foto: Muzej Zrenjanin

Posetioci će u Herceg Novom moći da pogledaju 29 slika i crteža Uroša Predića koji se 

čuvaju u zrenjaninskom muzeju, a život i stvaralaštvo čuvenog slikara biće prikazani u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj, do konačnog preseljenja u Beograd, gde je umro 1953. godine. 

Foto: Muzej Zrenjanin

Istovremeno sa slikama biće istaknut i Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom, kao i dečji crteži, koje je radio kada je imao 10 i 12 godina. 

- Jedna od najpoznatijih Predićevih slika "Vizija u oblacima" zauzeće posebno mesto, a publika će moći da vidi i crteže po kojima je radio ikone za NJegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena - kaže autor izložbe Olivera Skoko, viši kustos istoričar umetnosti u Muzeju u Zrenjaninu.

Foto: Muzej Zrenjanin

"Vizija u oblacima"

Konačno, jedan segment je posvećen odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka 

u taj grad još u detinjstvu, preko velikog uzora koga je imao u bečkerečkom slikaru Konstantinu Danilu, kontakti sa prijateljima i rođacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu. 

JEDINI U SRBIJI

Narodni muzej u Zrenjaninu, jedina je ustanova u Srbiji koja čuva vredan Legat Uroša Predića. Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski Muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu. 

POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA KULTURE

Autor izložbe Olivera Skoko ističe da je izložba u Herceg Novom pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, uz napomenu da će izložba u Herceg Novom biti otvorena do 14. avgusta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LEGLA NA HAUBU AUTA U POKRETU: Snimak iz Beograda zaprepastio mreže (VIDEO)