FEKALIJE POPLAVILE DVORIŠTA: JKP - Kanalizacija se izliva jer nedopustiv otpad blokira pumpe

Z. Rajić

28. 06. 2022. u 06:27

NA velikim vrućinama ovih dana su se stanovnici Ulice Košuta Lajoša u Kuli, u delu grada zvanom Geder, gušili od neprijatnog mirisa, zbog kojeg nisu mogli da sede u hladovini u dvorištima niti da otvaraju prozore svojih kuća.

ФЕКАЛИЈЕ ПОПЛАВИЛЕ ДВОРИШТА: ЈКП - Канализација се излива јер недопустив отпад блокира пумпе

Foto JKP "Komunalac"

Iz kanalizacionog šahta izlile su se fekalne vode, a građani su bili ubeđeni da ih guši i zagađenje iz lateralnog atmosferskog kanala zvanog Begejac.

Međutim, iz JKP "Komunalac" stiglo je objašnjenje da se otpadne komunalne i industrijske vode više ne izlivaju u Begejac, nego se usmeravaju ka centralnom prečistaču u Vrbasu, a da je problem na Gederu uzrokovan zagušenjem pumpi u fekalnoj stanici, za šta isključivu krivicu snose nesavesni građani, ispuštanjem u kanalizaciju nerazgradivog otpada.

- Izlivanje kanalizacije se dešavalo i ranije, ali je sad kulminiralo i onemogućilo odvijanje normalnog života. To je postalo gorući problem, koji bi trebalo da bude trajno rešen - rekao je Nenad Benke iz Ulice Košuta Lajoša, u kojoj su se fekalne vode

Foto JKP "Komunalac"

prelivale i preko kolovoza.

Od marta ove godine u JKP "Komunalac" deluje služba "24 časa", čiji naziv upućuje na rok u kojem se od momenta prijavljivanja rešavaju svi komunalni problemi građana. Tako se dogodilo da pre odgovora Ekološkom pokretu iz susednog Vrbasa, koji se u ime stanovnika Gedera obratio "Komunalcu", stigne cisterna ovog preduzeća na mesto akcidenta - i ublaži ga, ali ne i odmah otkloni.

- Nesavesni građani ubacuju u sistem kanalizacije nedopustiv otpad, zbog čega dolazi do zagušenja uličnih vodova, šahtova i objekata za prepumpavanje, pa na kraju i do blokade fekalnih stanica, što se desilo i na Gederu - naveo je u odgovoru vrbaskim ekolozima Marko Pešić, direktor JKP "Komunalac".

Foto EPV

Pešić ističe da preduzeće postojećom mehanizacijom u redovnom održavanju ne može da otkloni nastale havarije, nego se one saniraju izvođenjem krupnih građevinskih radova.

 

APELI BEZ ODJEKA

DIREKTOR napominje da se građanima neprekidno upućuju apeli da u kanalizaciju ne odlažu otpad koji za nju nije predviđen, ali to ostaje bez većeg odjeka. Radnici navode da se mreža začepljuje i pumpe kvare zato što nemarni građani u kanalizaciju ubacuju vlažne maramice, higijenske rukavice i maske protiv kovida, cigle, glavice kupusa, garderobu, životinjske ostatke...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju