MALI PRUGASTI ČEKAJU IMENA: Još dve nedelje traje anketa o sestri i bratu

Z. Gligorijević

20. 06. 2022. u 11:23

JAGODINSKI Zoološki vrt sa ponosom je u prethodna dva vikenda posetiocima predstavio najnovije stanovnike - brata i sestru, mladunce bengalskog tigra.

МАЛИ ПРУГАСТИ ЧЕКАЈУ ИМЕНА: Још две недеље траје анкета о сестри и брату

Foto:Z.Gligorijević

Mališani još nemaju imena, a anketu sa predlozima građani mogu da popunjavaju još dve nedelje.

Ova vrsta je i zaštitni znak zoo-vrta, koja se ovde lako razmnožava, a direktorka Ivana Ristić misli da bi možda najbolje bilo da se nazovu Saj i Nataša, kako su se zvali tigrovi iz prvog legla, koji su u međuvremenu uginuli. Tigrići su potomci Lare i Luke okoćeni na Veliki petak, a kada napune šest meseci, verovatno će biti prebačeni u Beogradski zoo-vrt.

Proteklog vikenda dvoje mladunaca bili su glavna atrakcija za posetioce. Morali su da stoje u redu da kupe ulaznice, i deca i odrasli su nestrpljivo čekali da se fotografišu sa tigrićima.

Direktorka Ivana Ristić kaže da je organizovano fotografisanje povećalo interesovanje posetilaca, a da je Jagodina prepoznatljiva po turističkoj ponudi, pa gostiju ima tokom cele godine. Dobroj prodaji ulaznica doprinelo je i otvaranje letnje sezone u akva-parku.

- S obzirom na to da će u narednom periodu stići još neke atraktivne vrste, trudićemo se da svakog vikenda posetiocima pružimo nešto novo i drugačije zato što nam je poenta da turiste i novac zadržimo u našoj zemlji. To je poruka koju treba da širimo. Pomoravlje ima bogatu ponudu, imamo akva-park, safari, Resavsku pećinu, manastire, dobre kulinarske specijalitete, pa je deset dana odmora malo da bi se sve obišlo - poručuje direktorka Ristić.

Životinje dobro podnose visoke temperature, jer drveće pravi hladovinu, a na Đurđevom brdu, na kojem se nalazi zoo-vrt, za nekoliko stepeni je niža temperatura nego u centru grada. Zaposleni redovno rashlađuju životinje vodom. Preko leta imaju i poseban režim ishrane, a najprivilegovaniji su majmuni, koji jedu sladoled i piju sokiće.

NOVE VRSTE

JAGODINSKI zoo-vrt ima 52 životinjske vrste, 250 jedinki, a od proleća je bilo sedam prinova. Već naredne nedelje stižu mužjak i ženka merkata iz zoo-vrta iz Vranja, kome su Jagodinci za otvaranje poklonili prethodno leglo tigrića. Novi stanari stići će i iz Belgije, ali o kojoj vrsti je reč još je tajna, jer se radi o dugo iščekivanom iznenađenju.

NABAVKA PTICA

IAKO u ponudi nema puno vrsta ptica, u planu je nabavka atraktivnijih vrsta, poput ždralova, flamingosa i ibisa, za koje se već pripremaju ispusti.

- Razmnožavamo kanarince i tigrice, a kad god možemo, udomljavamo ptice koje su zaplenjene na granici. Očuvali smo male aleksandre, zaplenjene kada su bili goluždravi, mali pilići. Hranili smo ih na svaka dva sata - kaže direktorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)