NOVA OPREMA NA FARMAMA: Pokrajinska vlada izdvojila 110 miliona za unapređenje stočarske proizvodnje

Z. GRUMIĆ

14. 06. 2022. u 06:00

VIŠE od stotinu vlasnika poljoprivrednih gazdinstava u Vojvodini juče je, u prostorijama Pokrajinske vlade u Novom Sadu, potpisalo ugovore o subvencionisanju nabavke nove opreme za stočarske farme, koja će im omogućiti da unaprede proizvodnju u tom značajnom sektoru domaćeg agrara.

НОВА ОПРЕМА НА ФАРМАМА: Покрајинска влада издвојила 110 милиона за унапређење сточарске производње

Čedomir Božić uručuje ugovore stočarima/Dragana Kijački/Milorad Bajac, Foto Z. Grumić

Proizvođačima iz Srema, Bačke i Banata je, na nedavno realizovanom konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dodeljeno ukupno 110 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći a oni će, u skladu s konkursnim uslovima, dodati na tu sumu još ukupno 60 miliona dinara sopstvenih sredstava.

Među korisnicima tih subvencija je i Dragana Kijački iz Krušedol Sela u Irigu, čije će porodično gazdinstvo da utroši dobijenih 110.000 dinara u nabavku transportera za stočnu hranu.

- Na našoj porodičnoj farmi bavimo se stočarstvom, pre svega tovom svinja, što je svojevrsna porodična tradicija. Od ovog posla može lepo da se živi ali mora dobro da se organizuje i mnogo da se radi - kaže za "Novosti" ta mlada poljoprivrednica, kojoj u radu na farmi pomažu roditelji, brat i sestra.

Ona napominje da redovno prati pokrajinske konkurse i da ovo nije prvi put da je dobila finansijsku podršku. Ta podrška dobrodošla je i Miloradu Bajcu iz bačkog mesta Gospođinaca, koji se na svom imanju bavi mlečnim govedarstvom.

- Trenutno imamo oko 40 grla. Deo proizvedenog mleka isporučujemo u mlekaru a deo ide u proizvodnju sira, koji plasiramo kupcima u Novom Sadu - izjavio je Bajac, napominjući da će zahvaljujući ovoj pomoći iz budžeta nabaviti opremu za pravljenje briketa od stajskog đubriva.

Uručujući ugovore, pokrajinski sekretar za poljoprivredu čedomir Božić je zahvalio proizvođačima na obostrano korisnoj saradnji i napomenuo da je ove godine na tom konkursu raspoređeno 17 miliona dinara više nego na lanjskom.

- Ovo je još jedan vid unapređenja rada poljoprivrednih gazdinstava u Vojvodini, pre svega onih kojima je stočarstvo osnovna delatnost.

ZA MUŽU, HLAĐENjE, SKLADIŠTENjE...

BESPOVRATNA sredstva iz pokrajinskog budžeta, uz sopstveni novac proizvođača biće utrošena za nabavku opreme na govedarskim, svinjarskim, ovčarskim, kozarskim i živinarskim farmama.

- Proizvođači planiraju da kupe opremu za mužu, za hlađenje i skladištenje mleka, za izđubrivanje, pripremu i distribuciju stočne hrane - preciziraju u Sekretarijatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)