KULTURNO NASLEĐA PARAĆINA: Zavičajni muzej dobio za projekte oko sedam miliona dinara

Зорана Рашић
Zorana Rašić

20. 05. 2022. u 13:50

NASTAVLjAJU se arheološki radovi na utvrđenju Petrus i neolitskom nalazištu u Drenovcu

КУЛТУРНО НАСЛЕЂА ПАРАЋИНА: Завичајни музеј добио за пројекте око седам милиона динара

Foto: Z. Rašić

Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je sva četiri projekta paraćinskog Zavičajnog muzeja i još dva projekta u kojima je ova ustanova partner Arheološkom institutu Beograd, tako da će država istraživanje kulturnog nasleđa Paraćina ove godine finansirati sa oko sedam miliona dinara.

Zahvaljujući ovim sredstvima biće nastavljeni arheološki radovi na dva lokaliteta – srednjovekovnom utvrđenju Petrus na Čokoće brdu kod Zabrege i na neolitskom nalazištu u Drenovcu.  Iskopavanja na Petrusu Zavičajni muzej započeo je prošle jeseni sa 700.000 dinara, a arheolozi su među ruševinama srednjovekovnog grada za koji se pretpostavlja da ga je napravio vojvoda Crep - otkrili ostatke palate. Za nastavak radova sada je odobreno 1.150.000 dinara.

Na lokalitetu „Turska česma – Slatina“ u Drenovcu za nastavak istraživanja u okviru projekta „Arheološka radionica – Drenovac, neolitski megalopolis“, odobreno je 1.300.000 dinara, a još tri miliona predviđeno je za konzervaciju, restauraciju i prezentaciju neolitske arhitekture istog lokaliteta – pod balonom. Nosilac ovog projekta je Arheološki institut Beograd, dok je muzej u Paraćinu partner.

Dva odobrena projekta Paraćinaca odnose se na staklo, što je izuzetno važno jer se grad na Crnici – prepoznatljiv kao grad stakla, time priključuje obeležavanju Međunarodne godine stakla.

Foto: Z. Rašić

Branislav Stojanović, direktor

- Do jeseni pripremićemo i objaviti publikaciju „Paraćinsko staklo“, za šta je opredeljeno 987.500 dinara,  dok je 300.000 namenjeno izradi elaborata za očuvanje staklarstva i staklarske tradicije kao nematerijalnog kulturnog nasleđa. Takođe, kao četvrti projekat odobrena nam je konzervacija odevnih predmeta iz etnološke zbirke – ističe Branislav Stojanović, direktor Muzeja, ponosan na to što je resorno ministarstvo podržalo sva četiri projekta sa kojima  se muzej javio na konkurs, i to skoro sa maksimalnim traženim iznosima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)