PETICIJA ZBOG CISTERNI: Smederevci traže zabranu transporta tečnog naftnog gasa kroz centar

J. ILIĆ

29. 04. 2022. u 08:14

GRAĐANI Smedereva peticijom traže od lokalnih vlasti da zabrane transport tečnog naftnog gasa kroz centar grada.

ПЕТИЦИЈА ЗБОГ ЦИСТЕРНИ: Смедеревци траже забрану транспорта течног нафтног гаса кроз центар

Foto N. Živanović

Peticija je pokrenuta nakon nedavnog iskliznuća vagon-cisterni sa koloseka. Udruženje građana, pokret Tvrđava, koje je pokrenulo potpisivanje peticije, ovih dana predalo je peticiju Skupštini grada.

- Simbolično, u minut do 12, naši aktivisti predali su peticiju sa 1.209 potpisa građana za zabranu transporta opasnog gasa kroz centar Smedereva. Uz peticiju je predata i inicijativa za organizovanje javne rasprave, i predlog da se izmeni Plan detaljne regulacije (PDR), koji je 2014. i omogućio izgradnju, po nama, nelegalnog skladišta gasa i transport kroz gradsko jezgro - kaže koordinator pokreta Tvrđava, Nikola Krstić.

Foto N. Živanović

Krstić navodi da je peticija pokrenuta nakon što je nedavno došlo do iskliznuća vagon-cisterne sa TNG-om u centru grada, kada su intervenisale i vatrogasne ekipe. Srećom, nije došlo do curenja gasa.

- Građani su zabrinut za bezbednost jer transport opasnog tereta prolazi korz najuže gradsko jezgro, kroz dečji park, tik pored stambenih blokova - navodi Krstić.

Opasni teret transportuje se od železničke stanice koja je pored Smederevske tvrđave do firme koja posluje u pogonima bivše Stare železare i skladišta tečnog naftnog gasa na obali Dunava, jednog od najvećih na Balkanu, kapaciteta 3.0000 kubnih metara.

Skupština grada ima rok od 15 dana da se izjasni o inicijativi građana.

Foto N. Živanović

ĆUTANjE

"NOVOSTI" su pre skoro mesec dana, nakon iskliznuća cisterni sa TNG-om, pitanja o bezbednosti trasporta tečnog naftnog gasa i poštovanju procedura, postavile svim nadležnim institucijama - Ministarstvu građevine, saobraćaja i infarstrukture, JP Infrastrukture železnice Srbije i MUP-u Republike Srbije. Odgovore nismo dobili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega