32. SVETSKO PRVENSTVO U TUCANJU FARBANIM JAJIMA: U Mokrinu kod Kikinde na Uskrs

R. Š.

22. 04. 2022. u 15:56

U NEDELjU na pravoslavni Uskrs u Mokrinu kod Kikinde biće održano 32. nezvanično Svetsko prvenstvo u tucanju vaskršnjim farbanim jajima. Iskusni mokrinski takmičari već su odabrali kokošija jaja koja će biti ofarbana na Veliki petak, a za nadmetanje ne smeju biti ničim ojačana. Takvo je neprikosnoveno pravilo ovog takmičenja.

32. СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ТУЦАЊУ ФАРБАНИМ ЈАЈИМА: У Мокрину код Кикинде на Ускрс

Foto: R. Šegrt

Mogu da se kuckaju samo kokošija, prirodna, ofarbana jaja. Ispravnost pobedničkog jajeta dokazuje se na kraju takmičenja i to tako, što ga sudija preseče, ni manje ni više, nego velikom sabljom, a onda polovinu pojede pobednik, a drugi deo sudija. Tek tada se zvanično proglašava pobednik, a tako se i žiri i publika uvaravaju da je najjače jaje sasvim prirodno, da mu jačina potiče samo od čvrste ljuske i da nema nikakvih veštačkih ojačanja. Za nadmetanje na “Tucanijadi”, kako je popularni naziv ovog takmičenja iako ga Mokrinčani ne vole, jaja se biraju već od Božića. Traže se ona najjače ljuske, a to se proverava tehnikom  kuckanja o prednje zube. Ona jače ljuske imaju zvonak, a ne tup zvuk.

- Pregledali smo nekoliko hiljada jaja, između četiri i pet hiljada. Napravili smo grubu selekciju, a tek posle farbanja odabraćemo ona kojia su za takmičenje – otkriva Živica Terzić kako se njegova pobdenička porodica Košničarevih priprema za Uskrs.

Ovo jedinstveno takmičenje u svetu održava se u dve kategorije, juniora i seniora. Pobedničke titule brane prošlogodišnji šampioni deda i unuk, Sava Terzić Košničar (70), kod odraslih i njegov šestogodišnji unuk Ivan, u rangu mladih.

- I ove godine učestvovaće Ivan, dok se deda Sava malo dvoumi. Misli da je, možda, pravi momenat da se povuče, ali još nije čvrsto odlučio – prenosi nam Živica Terzić Košničar, glavni sudija, Savin sin, a Ivanov otac.

Sava Terzić je višestruki šampion, ima čak četiri pobede i prvi je među 15 najuspešnijih takmičara. Na listi večitih, kako je Mokrinčani zovu, od 1991. godine sakupio je čak 61 bod. Drugi je Živica Blažić Vankul sa 53, a treći Miodrag Prodanović Peka sa 50 poena

Prošle godine zbog epidemije korona virusa takmičenje je održanu u sportskoj hali, bez prisustva publike, a u nedelju će biti na otvorenom, na bini na Varoškom trgu.

UČESNICI SA RAZNIH STRANA

Nagrada su kao i prošle godine, za prvo mesto je 50.000 , za drugo 30.000, a treće 20.000 dinara. Mokrinčani kao i ranijih godina očekuju takmičare iz Kikinde, Čoke, Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, Sombora, ali i inostranstva. Redovni učesnici su tamičari iz Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024