IMAJU PLAN I DOZVOLU, JOŠ IM PARE FALE: Gradska biblioteka u Vršcu više od deceniju čeka rekonstrukciju svoje zgrade u centru grada

J. J. BALjAK

19. 04. 2022. u 05:55

GRADSKA biblioteka u Vršcu još od 2010. ima urađen projekat za rekonstrukciju svoje zgrade, kao i za dogradnju novog krila savremenog dizajna, koji treba da reši višedecenijske probleme te ustanove.

ИМАЈУ ПЛАН И ДОЗВОЛУ, ЈОШ ИМ ПАРЕ ФАЛЕ: Градска библиотека у Вршцу више од деценију чека реконструкцију своје зграде у центру града

Zdanje sagrađeno krajem 19. veka, Foto J. J. Baljak

Imaju čak i građevinsku dozvolu, ali ta investicija, koja je procenjena na dva miliona evra, još nije realizovana upravo zbog visoke cene radova. Komplikuje i to što projekat ne može da se izvodi parcijalno, pa neophodna sredstva, za koja će ove godine konkurisati kod viših nivoa vlasti, moraju da se obezbede u celosti.

Impozantno zdanje u centru grada, koje se godinama bori sa zubom vremena, sagrađeno je krajem 19. veka kao hotel "Mileker". Biblioteka se tu uselila posle Drugog svetskog rata.

Tada je veliki hotelski hol pregrađen lesonitom, kako bi se napravili čitaonica, dečje odeljenje i šalter za pozajmljivanje knjiga. Na spratu su kancelarije, salon za kulturna dešavanja i obnovljeno nemačko odeljenje, dok su u dvorišnom delu zgrade, u kom su nekada bile hotelske sobe, depoi sa knjigama. Upravo je on u najkritičnijem stanju i samo što se ne uruši.

- Problem je što taj deo zgrade nema temelj, pa se decenijama borimo sa vlagom, koja ugrožava bibliotečki fond. Takođe, tu nemamo ni grejanje ni klimu, što dodatno šteti knjigama, a generalno, ponestalo nam je i prostora za njihovo skladištenje - ukazuje direktorka biblioteke Vesna Zlatičanin.

Budući izgled biblioteke, Foto Gradska biblioteka

Ona, za "Novosti", kaže da prema novom projektu taj dvorišni deo treba da bude srušen, a da se na njegovom mestu sagradi savremeni objekat sa tri nivoa, koji će u potpunosti promeniti dosadašnje funkcionisanje biblioteke. U prizemlju nove zgrade biće moderno odeljenje za decu, a na spratu pozajmno odeljenje. Kancelarije će biti na poslednjem nivou, dok će prostor u staroj zgradi, koji sada koriste za te namene, biti pretvoren u elektronsku čitaonicu.

Projekat, kada novac bude obezbeđen, treba da bude realizovan u roku od dve godine.

HOTELSKI HOL

UNUTRAŠNjOST stare zgrade treba da bude vraćena u prvobitno stanje, da se u prizemlju sruše svi pregradni zidovi i improvizovana drvena galerija za čuvanje knjiga, kako bi sva lepota nekadašnjeg hotelskog hola došla do izražaja. Tako ćemo dobiti veliku salu za održavanje kulturnih događaja, dok ćemo u novoj zgradi svakodnevno moći da organizujemo radionice za decu, što sada, zbog skučenog prostora, nismo u mogućnosti - dodaje direktorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024