GROBLJE IZMEĐU DVE PRUGE: Nova večna kuća u Vršcu rešava jedan od gorućih komunalnih problema ovog grada

J. J. BALjAK

13. 04. 2022. u 07:26

NA parceli od 10 hektara, koja se nalazi sa desne strane puta za selo Pavliš, između dve pruge, počela je izgradnja novog groblja u Vršcu, čime će konačno biti rešen gorući komunalni problem, budući da na postojećem groblju gotovo da i nema slobodnih mesta za sahranjivanje.

ГРОБЉЕ ИЗМЕЂУ ДВЕ ПРУГЕ: Нова вечна кућа у Вршцу решава један од горућих комуналних проблема овог града

Teške mašine počele sa izgradnjom, Foto J.J.B.

Lokalna samouprava je za ovu investiciju, vrednu 120 miliona dinara, podigla kredit koji će vraćati sedam godina, jer je, kažu, to bio najbrži način da obezbede neophodna sredstva i da što pre krenu sa radovima.

Još pre deceniju je iskazana potreba da se izgradi nova večna kuća, ali su to kočile nesuglasice oko lokacije i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa.

- Sada su se konačno stekli uslovi da teške mašine počnu sa izgradnjom kompletne komunalne infrastrukture, nakon čega će uslediti formiranje grobnica i grobnih mesta, kao i izgradnja svih pratećih objekata. Očekujemo da će od jeseni tu biti organizovani prvi sprovodi - kaže Jovan Knežević, direktor JKP "Drugi oktobar", koje je nadležno i za pogrebne usluge.

Jovan Knežević, Foto J.J.B.

Novo groblje se nalazi u produžetku postojećeg, ali zbog toga što ih deli međunarodna pruga Vršac - Temišvar, ono će biti potpuno nezavisno. Imaće svoj ulaz sa strane Pavliškog puta, kao i svoje kapele sa hladnjačama, kolumbarijum za čuvanje urni...

- Projektom je predviđen i prostor za novu grobljansku crkvu, ali ona zasada nije u planu da se gradi. To je u nadležnosti crkvene opštine. Takođe, u daljoj perspektivi je i da se napravi još jedan ulaz u groblje, sa zrenjaninskog puta, budući da se parcela prostire skroz do tog kraja grada - dodaje Knežević.

Na starom groblju gotovo da nema mesta za sahranjivanje, Foto J.J.B.

POGODBOM ILI EKSPROPRIJACIJOM

POLjOPRIVREDNO zemljište na kom se sada gradi groblje, nekada je bilo podeljeno na tridesetak manjih parcela, koje su pripadale različitim privatnim vlasnicima. Deo njih je postao vlasništvo Grada neposrednom pogodbom, a deo eksproprijacijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)