ČUVAJU TRADICIJU OD ZABORAVA: Završeni Zimski susreti u Novom Itebeju (FOTO)

B. G.

24. 03. 2022. u 22:30

TRADICIONALNA manifestacija, koja traje od 1976. godine, Zimski susreti u selu Novi Itebej, u opštini Žitište, rodnom mestu zavičajnog pisca Ferenca Deaka, koji je idejni tvorac manifestacije, završena je, uz učešće velikog broja folklornih ansambala ove godine, iz cele Vojvodine.

ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ ОД ЗАБОРАВА: Завршени Зимски сусрети у Новом Итебеју (ФОТО)

Novosti Redakcijska App

- Nekada nas je bilo 1.800, danas u selu nema ni 600 stanovnika, ali Susreti nas, bez obzira što nas je malo, drže na okupu - kaže Jožef Kerekeš, predsednik Saveta mesne zajednice Novi Itebej.

Meštani Novog Itebeja, sela koje je nastanjeno uglavnom življem mađarske nacionapnosti, uvek se raduju Zimskim susretima i tokom dva meseca koliko manifestacija traje, sjajni su domaćini i organizatori večeri u kojoma se neguje tradicija, običaji starog Banata.

- Velika je stvar za selo, mnogo je ljudi otišlo, ali se za vreme.Zimskih susreta, svi akupimo, ponovo vidimo i lepo družimo - dodaje Bela Kiš, jedan od organizatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih