MIROVIĆ: Dužni smo da se sećamo svih žrtava kako bi buduće generacije imale uzore

Novosti online

24. 03. 2022. u 14:37

POVODOM Dana sećanja na žrtve NATO agresije, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović položio je danas venac na spomen-obeležje žrtvama bombardovanja iz 1999. godine u kasarni „Jugovićevo“ u Novom Sadu, poručivši da se danas sećamo naših velikih i hrabrih heroja koji su svoje živote dali za slobodu i čast otadžbine.

МИРОВИЋ: Дужни смо да се сећамо свих жртава како би будуће генерације имале узоре

Foto: Pokrajinska vlada

- Na današnji dan sećamo se najtužnijeg belega NATO agresije – stradanja nevine dece. Sigurno da ništa ne možemo zaboraviti, ali dečje žrtve, kojih nije bilo malo, ne možemo ni oprostiti ni zaboraviti - rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da se danas, toliko godina posle marta 1999. godine, može reći da smo braneći svoju zemlju postupili kako je jedino bilo moguće—suprotstavili se agresiji.

- Najveću zahvalnost dugujemo onima koji su ne pitajući za cenu, a cena su često bili njihovi životi, odmah stupili na dužnost – na dužnost odbrane otadžbine. Danas se sa pijetetom sećamo naših heroja i kažemo da ćemo i u budućnosti, kad god bude zatrebalo, kao i oni, kao i naši veliki uzori, braniti i čuvati našu zemlju. Neka je svetlo sećanje na naše heroje, neka spomen na njih svetli svakoga dana, a neka potomcima bude čast što imaju uzore među onima kojih se danas sećamo - rekao je Mirović.

Predsednik je istakao da se sećamo zločina i žrtava i zarad budućih generacija, koje iz toga treba da izvuku pouke kako se brani otadžbina.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da 24. mart u našoj zemlji neće više biti običan dan.

- On je simbol bola i nešto što se duboko urezalo u dušu i srce svakog od nas. Proći će godine i vekovi, ali ovo nikada ne sme da se zaboravi – svako ime i prezime, svako nevino dete, srušeni mostovi, porodilišta i škole. Tih 78 dana paklenog proleća 1999. godine potvrdilo je neraskidivu vezu naše vojske i našeg naroda - naveo je ministar Stefanović.

- Dvadeset tri godine posle tog zločina nad našom zemljom, nikad nije jasnija i glasnija priča o tome šta smo kao narod i država pretpreli. Zato nemamo pravo da ne govorimo o svim junacima koji su se borili za našu otadžbinu. Nek se čuje od sada pa doveka i priča o herojima sa Košara i Paštrika i širom Kosova i Metohije, i u celoj našoj zemlji, o hrabrim čuvarima našeg neba, koji su položili svoje živote da bismo danas mi živeli slobodno - izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, organizacija i institucija, kao i članovi porodica poginulih oficira, podoficira i vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije