MLADI BEŽE OD POSLA U ŠUMI: Nedostatak radne snage otežava poslove seče stabala i pošumljavanja Vršačkih planina

J. J. BALjAK

17. 03. 2022. u 08:21

AKTUELNA situacija u Ukrajini kod mnogih Vrščana je izazvala strah od potencijalne energetske krize pa je ovih dana povećana potražnja za drvima za ogrev.

МЛАДИ БЕЖЕ ОД ПОСЛА У ШУМИ: Недостатак радне снаге отежава послове сече стабала и пошумљавања Вршачких планина

Posao drvoseče izuzetno težak, Foto M. C.

Liste čekanja su dugačke. Na isporuku se čeka više od dve sedmice, ali ne zato što nema dovoljno drva za eksploataciju, već zbog činjenice da Šumska uprava "Vršac" kuburi sa radnom snagom, pa ne mogu u optimalnom roku da poseku drva. Isti problem je sa pošumljavanjem Vršačkih planina, što utiče na kvalitet i uspešnost tih akcija.

Čedomir Karović, upravnik ŠU "Vršac", kaže da je nedostatak radnika višegodišnja boljka. Nema zainteresovanih za rad u šumarstvu, pogotovo mladih, iako su dnevnice pristojne. Za sadnju se plaća 2.000 dinara po danu, dok su za seču drva, što je fizički teži posao, dnevnice od 2.500 do 3.000 dinara.

- Uvek smo kuburili sa sekačima. Mladi se jednostavno ne hvataju za motornu testeru, bez obzira na visinu dnevnice. Trenutno imamo svega dvojicu starijih sekača, a da ih je pet puta više taj obiman posao bismo završili za desetak dana, drva bi na vreme stigla u stovarišta i građani ne bi čekali na isporuku - kaže Karović, za "Novosti".

Nedovoljno radnika za sadnju, Foto G. Đ.

Veći je problem od manjka drvoseča, ističe naš sagovornik, to što nemaju ni dovoljno radnika za sadnju drveća. Taj posao vezan je za biološke rokove i svako kašnjenje ima ozbiljne posledice.

- Godišnje, u proseku, podignemo od 15 do 20 hektara novih šuma na Vršačkim planinama, odnosno posadimo oko 6.000 sadnica. Sadnju moramo da obavimo dok sadnice ne prolistaju, a posle ulazimo u trku s vremenom da hemijskim tretmanima uništimo korov, kako bi se sadnice primile. Taj ozbiljan posao ne bude uvek uspešan, upravo zbog nedostatka radnika. Lane se nije primilo 35 odsto sadnica, jer je o njima brinulo svega troje ljudi, koji fizički nisu mogli sve da postignu u roku - objašnjava Karović.

Čedomir Karović, Foto J. J. Baljak

Tekst potpisa

PRIVREMENO-POVREMENI POSLOVI

ŠU "Vršac" sve sezonce angažuje po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima. Trenutno im treba 10 radnika, koji bi imali posla tokom cele godine. Pošumljavanje se radi u proleće i u jesen. Norma po radniku je 100 sadnica na dan, dok traktori treba da izbuše 390 rupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SPREMNE CISTERENE SA PIJAĆOM VODOM: Počinje popravka čeličnog rezervoara u Vrdniku