"ERBAS" SRBIJI OTVARA VRATA SVETA: Vazduhoplovna akademija u Vršcu potpisala saradnju sa gigantom u proizvodnji aviona

J. J. BALjAK

15. 03. 2022. u 23:29

U TRENING-CENTRU Vazduhoplovne akademije u Vršcu danas je potpisan memorandum o saradnji između te obrazovne ustanove, Ministarstva prosvete i kompanije "Erbas", što predstavlja početak nove ere u obrazovanju vazduhoplovnih kadrova u našoj zemlji.

EРБАС СРБИЈИ ОТВАРА ВРАТА СВЕТА: Ваздухопловна академија у Вршцу потписала сарадњу са гигантом у производњи авиона

Predstavnici Ministarstva prosvete, Akademije i "Erbasa", Foto Tanjug

Potpisani dokument podrazumeva da se budući pitomci, kroz model dualnog obrazovanja, obučavaju na "Erbasovim" simulatorima. Definisana je i zajednička težnja i da se u Srbiji formira trening-centar za obuku pilota i mehaničara za tipove helikoptera koje ta kompanija proizvodi.

Premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovala svečanom potpisivanju ocenila je da je saradnja sa "Erbasom" budućnost Srbije jer otvara mnoga vrata širom Evrope i sveta.

Podsetila je i da je naša država, kada je kupila njihove helikoptere za MUP i Ministarstvo odbrane, pilote morala da šalje u UAE na obuku. Zahvaljujući novom memorandumu, ubuduće će strani piloti na obuku dolaziti u Srbiju.

- Pored "Er Srbije", aerodroma "Nikola Tesla" i kompanije "Avija prajm", u naš sistem je ušao još jedan gigant - "Erbas". Saradnja sa njima će doprineti da vršački trening-centar po svojim kapacitetima bude među tri najveća u Evropi. Tu će se obučavati kadrovi za potrebe domaćih i stranih kompanija, kao i vojske i policije naše zemlje - istakla je Brnabićeva.

Sezar Sančez Lopez, potpredsednik "Erbasa" za južnu Evropu i Izrael, podsetio je da je ta kompanija u Srbiji prisutna mnogo godina, a da su 2016. pokrenuli stratešku saradnju sa MUP-om i Ministarstvom odbrane, koji koriste njihove helikoptere.

- Podrška nacionalnoj vazduhoplovnoj akademiji je novi korak u našoj saradnji, a posebno možemo biti ponosni na to što će od sada ovde biti i centar za obuku pilota helikoptera. Takođe, ovaj obrazovni objekat ima domete i van granica Srbije, a to i jeste naš cilj, da povećamo konkurentnost srpske industrije u inostranstvu - rekao je Lopez.

Pre potpisivanja memoranduma, domaćini su premijerku, ministre Aleksandra Vulina i Tomislava Momirovića, kao i predsednika pokrajinske vlade Igora Mirovića, koji su takođe bili u Vršcu, upoznali sa predstojećim kapitalnim radovima, vrednim 40 miliona evra - rekonstrukcijom aerodroma, proširenjem piste, izgradnjom helidroma...

DUALNO OBRAZOVANjE

VAZDUHOPLOVNA akademija jedina je škola u Srbiji u kojoj se svih 11 obrazovnih profila realizuje po dualnom modelu.

- Prošle godine smo u dualni sistem uveli i fakultete, pa sada imamo oko 150 studenata koji se školuju na taj način. U procesu je akreditacija još nekoliko programa. U srednjim školama imamo oko 10.000 učenika u dualnom obrazovanju, više od 2.000 njih je već završilo školovanje, a 70 odsto od tog broja se odmah i zaposlilo - rekla je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024