KROZ PRSTE SE BODOVI NE VIDE: Od 75 udruženja u Odžacima, čak 55 ne ispunjava uslove za dodelu subvencija opštine

Z. Rajić

09. 03. 2022. u 07:26

OD 75 udruženja građana (UG), čije je programe odlučila da sufinansira Opština Odžaci, čak 55 ne ispunjava kriterijume koji su za ovu vrstu podsticaja predviđeni pravilnikom lokalne samouprave!

КРОЗ ПРСТЕ СЕ БОДОВИ НЕ ВИДЕ: Од 75 удружења у Оџацима, чак 55 не испуњава услове за доделу субвенција општине

Opština podržala slabo vrednovane programe, Foto OU

To je ovih dana, nakon što su objavljene "liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata", uočio predstavnik Ekološkog pokreta Odžaci (EPO) Dušan Mirković.

On je povodom toga 7. marta, u formi zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, zatražio da predsednik Opštine Goran Nikolić odgovori na tri pitanja - da li će odobriti rezultate konkursa utvrđene rang-listama za pojedine kategorije udruženja građana, na osnovu kojih kriterijuma su pojedinim UG odobrena sredstva ako nemaju potrebnih 55 bodova i ko će potpisati ugovore za dodelu novca udruženjima iz opštinskog budžeta.

- Pravilnikom o sufinansiranju programa UG predviđeno je da maksimalan broj bodova za pojedine projekte iznosi 110, a da se sredstva ne dodeljuju udruženjima koja imaju manje od polovine toga, odnosno 55. Po tome, čak 55 udruženja ne ispunjava uslove da bude podržano iz lokalnog budžeta - objasnio je Mirković.

On je naveo da po sedam od 10 kulturno-umetničkih društava i 13 ostalih kulturnih udruženja ima manje od neophodnih 50 odsto bodova, kao i 10 od 13 socio-humanitarnih udruženja i čak 31 od 39 ostalih udruženja.

Dušan Mirković (levo) ukazao na nepravilnosti, Foto EPO

Primera radi, KUD iz Bačkog Brestovca i KUD iz Lalića dobili su po 35.000 dinara, iako su ostvarili samo oko 18 od potrebnih 55 bodova. Obrazovnom kreativnom studiju (OKS) i KC "Atanasije Nikolić" iz Odžaka odobreno je više od 30.000 dinara za tek 20-ak bodova, a čak tri socio-humanitarna društva potpomognuta su sa oko 50.000 dinara, iako imaju svega 11 i 12 bodova. Zanimljivo je da se u grupi "ostalih udruženja" među sedam onih koja su prikupila po 11 bodova, za šta im je odobreno po 31.316 dinara, nalazi i Ekološki pokret Odžaka, čiji članovi ne žele da prime tu "nezasluženu" subvenciju.

U lokalnoj upravi rekli su da će Mirković od predsednika opštine dobiti odgovore u zakonskom roku od 15 dana.

NAJVIŠE PENZIONERIMA I "GROMOVNIKU"

ČETIRI udruženja sakupila su skoro maksimalan broj bodova. Odredu izviđača "Sinđelić" iz Odžaka (108 bodova) i UG "Tambura u srcu Deronja" (109,2) dodeljeno je oko 360.000 dinara, a Udruženju penzionera "Treće doba" iz Odžaka (109) i UG "Ilija Gromovnik" iz Karavukova (109,2) oko 450.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!