OPŠTINA ČASTI PAORE KAMATOM: Lokalna samouprava u Odžacima pruža kreditnu podršku manjim poljoprivrednim imanjima

Z. Rajić

20. 09. 2021. u 19:02

POLjOPRIVREDNICIMA u Odžacima Opština će da obezbedi kratkoročne pozajmice bez kamate i naknada za obradu kreditnih zahteva.

ОПШТИНА ЧАСТИ ПАОРЕ КАМАТОМ: Локална самоуправа у Оџацима пружа кредитну подршку мањим пољопривредним имањима

Foto N. B.

Predsednik opštine Goran Nikolić raspisao je prošle nedelje javni poziv za ovu podršku, na koji se zainteresovani paori mogu prijaviti do kraja godine.

- Kamatu i naknade će u iznosima od 100 odsto pokriti lokalna samouprava. Ove subvencije su namenjene manjim poljoprivrednim gazdinstvima, koja u vlasništvu ili zakupu nemaju više od 10 hektara obradive zemlje. Uslov je i da nemaju zaostala dugovanja za poreze i druge izvorne javne prihode - predočio je Andrija Hajdu, član Opštinskog veća, zadužen za poljoprivredu.

Prethodno je, takođe putem javnog poziva predsednika opštine, za kreditora odabrana OTP banka, koja će odobravati kredite u pojedinačnim iznosima od 100.000 do 500.000 dinara, sa rokom otplate od 12 meseci, bez valutne klauzule.

- Krediti će biti dodeljeni za sezonske aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji ili za nabavku repromaterijala (semena, rasada, sadnog materijala, đubriva, goriva, hemije za zaštitu useva i stočne hrane) i stočnih grla za tov, kao i za finansiranje pčelarske proizvodnje - precizirao je Hajdu.

Goran Nikolić, Foto N. B.

On je kazao i da banka, s kojom je Opština zaključila ugovor o poslovnoj saradnji, može podnosiocu zahteva odobriti samo jedan kredit, ali on može biti upotrebljen za više namena.

Pomoć poljoprivrednicima kroz subvencionisanje kamate i naknada za kreditiranje ostvaruje se na osnovu Programa podrške za sprovođenje agrarne politike i politike ruralnog razvoja opštine Odžaci u ovoj godini.

- Beskamatni krediti registrovanim gazdinstvima omogućeni su izdvajanjem ukupno tri miliona dinara iz opštinskog budžeta. Kreditna linija biće na raspolaganju poljoprivrednicima dok se ne utroši taj novac, što znači da može biti zatvorena i ranije od formalnog roka, koji traje do 31. decembra - kazao je Hajdu.

PRIJAVE

POLjOPRIVREDNICIMA se pruža pomoć i posredstvom opštinske Kancelarije za poljoprivredu, gde mogu da se informišu o potrebnoj dokumentaciji za dobijanje kredita. Prijave moraju da podnesu isključivo u koverti na pisarnici Uslužnog centra OU, jer se neće razmatrati ako su poslate faksom ili elektronskom poštom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede