GUSAK RODAC POBEDIO KORONU: U Mokrinu održana tradicionalna 36. "Gusanijada" (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

27. 02. 2022. u 14:44

Šampion 36. "Gusanijade" koja je danas održana u Mokrinu je gusak Rodac, vlasnika Aleksandra Adamova. On je u finalnom nadmetanju, koje je trajalo 11 minuta, pobedio gusana Koronu, vlasnika Ivana Prodanova.

ГУСАК РОДАЦ ПОБЕДИО КОРОНУ: У Мокрину одржана традиционална 36. Гусанијада (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Tako je osmogodišnji gusan, posle viteške borbe prsa u prsa, kljunom o kljun i krilima po krilima, drugi put poneo titulu najjačeg. Njegov vlasnik Aleksandar Adamov (40) još jednom je postao ponosni seoski guščar. Tih i skroman, nije sklon pobedničkoj euforiji, samo je otkrio da mu je želja da se Rodac približi njegovom drugom uspešnom gusku, Aciki, koji je do sada tri puta uzastopno osvajao šampionsku titulu.

- Rodac će sada odmarati, negovaćemo ga i paziti, dobro hraniti, pojiti i šetati. A dogodine planiram da ga ponovo uključim u nadmetanja sa željom da dostigne Aciku, pa id a ga nadmaši. Da postignemo ono što niko do sada nije – rekao je Aleksandar Adamov, koji od malena voli i gaji guske, a sada tu ljubav prenosi na svoje sinove.

Adamov, kao i svi uspešni mokrinski guščari, kažu da je formula za uspeh gusana na ovom jedinstvenom događaju, koje Mokrinčani zovu u Svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana, vrlo jednostavna.

- Najpre guska treba da se rodi kvalitetan, d aje borben, da neda svoje guske, svoje mlad ei svoje jato. Onda vlasnik treba da ga kvalitetno hrani, da ga neguje , redovno šeta i ako ima podršku gusaka, uspeh je osiguran – kaže Aleksandar Adamov.

Nadmetanje guskova u Mokrinu, kako guščari godinama ponavljaju, nije borba na koju se ovi beli pernati vitezovi prisiljavaju. Njihova borba je posledica prirodnog nagona i potrebe da svaki gusak očuva svoje jato, svoje guske id a zajedno izlegu mlade.

- To je ljubav i želja da se očuva guščarska porodica. Zato je svakom gusku potrebna podrška gusaka, od jedne do tri, pa i četiri. Ali među njima je jedna uvek najvažnija. Ona koju on najviše voli. Gakanje gusaka je kao podrenje publike u sportu. To je važno svakom gusku – otkrivaju guščari sa severa Banata.

U kvalifikacijama za finale ovogodišnje "Gusanijade" ove zime nadmetalo se 107 gusana.

U kategoriji dovogodaca pobedio je gusak Mistral, vlasnika Stevana Ognjanova. Kod mladih je najjači gusak Žućko iz dvorišta lazara Adamova.

GUSKE LEPO STARE

Aleksandar Adamov je jedan od najpoznatijih i najuspešniji mokrinskih guščara. Njegov gusak Acika, višestruki šampion “Gusanijade” ujedno je i najstariji u selu. Ima 22 godine i procenjuje se da bi još mogao da se nadmeće sa mlađima.

- Najstarija guska u selu je Četkica i ima 25 godina. Njen vlasnik je Dragan Barbat. Najveći gusak zove se Bobi Marjanović, po imenu košarkaša, ima 10,9 kilograma i u dvorištu je starog, iskusnog guščara, nekadašnjeg predsednika našeg društva Duška Kovačića. Najteža guska zove se Rosalinda i ima 13 kilograma. Neguje je Dušan Grujić. Najlepše jato gusaka ima Miloš Đukić – navodi Živica Terzić, predsednik udurženja guščara “Belo pere” ( u Mokirnu ne kažu pero).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE ISTINA O TEŠKO BOLESNOM SINU: Ne, nije tačno da je Novak Đoković odbio da slavi poene