DAME DOMINANTNIJE MEĐU BELIM MANTILIMA: U Pčinjskom okrugu, u Vranju i Surdulici, duplo više uposleno lekara ženskog pola

J. S.

17. 02. 2022. u 08:38

U ZDRAVSTVENIM ustanovama u Pčinjskom okrugu među lekarima su dominantnije žene. Period pandemije pokazao je da su dame u zdravstvenim centrima u Vranju i Surdulici u prvim "borbenim redovima".

ДАМЕ ДОМИНАНТНИЈЕ МЕЂУ БЕЛИМ МАНТИЛИМА: У Пчињском округу, у Врању и Сурдулици, дупло више упослено лекара женског пола

Foto J. S.

Naše sagovornice kažu, iako je medicina dugo važila za "muški" posao decenijama unazad čak i u manjim sredinama primat preuzimaju žene.

Pomoćnica direktora vranjskog Zdravstvenog centra, dr Nataša Stojiljković, kaže da u centralnoj ZU u Pčinjskom okrugu radi 268 lekara, a od tog broja 98 muškaraca i skoro duplo više žena, tačnije 180.

- U Bolnici rade 103 doktorke, a u Domu zdravlja 67. Na usluzi pacijentima u okviru Bolnice radi 81 lekarka sa specijalizacijom, dok su 22 opšte medicine. Od 67 upošljenih žena u Domu zdravlja, 42 su specijalistkinje, a 25 je lekarki opšte medicine - kaže dr Stojiljković.

I u Surdulici među belim mantilima dominantnije su žene. Zvanični podaci pokazuju da je ukupan broj lekara u toj ustanovi 78, od tog broja je 48 žena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)