NAPUSTIO NAS ŽARKO BJELETIĆ: Preminuo dugogodišnji direktor Medicinske škole u Leskovcu

Игор Митић
Igor Mitić

05. 01. 2022. u 14:19

ŽARKO Bjeletić, dugogodišnji direktor Medicinske škole u Leskovcu, preminuo je posle kraće bolesti u 81. godini života. U bombardovanju voza u Grdeličkoj klisuri izgubio ćerku i zeta.

НАПУСТИО НАС ЖАРКО БЈЕЛЕТИЋ: Преминуо дугогодишњи директор Медицинске школе у Лесковцу

foto: GU Leskovac

Žarko Bjeletić bio je profesor hemije. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Predavao je u vlasotinačkoj Gimnaziji, a nakon toga u Medicinskoj školi u Leskovcu.

Bio je direktor ove škole u četiri mandata. U tom periodu ta obrazovna ustanova otvorila je nove smerove, a povećan je i broj učenika odnosno odeljenja. Škola je tada, za postignute rezultate, dobila Oktobarsku nagradu – najviše priznanje Leskovca.

Iako zahtevan, Žarko Bjeletić je bio omiljeni profesor velikom broju generacija učenika. Oni ga opisuju kao dobrog i poštenog čoveka koji se trudio da svojim đacima primerom, osim znanja, prenese i lepo vaspitanje. Profesionalni život Žarka Bjeletića obeležili su lični, ali i brojni uspesi njegovih učenika na takmičenjima iz hemije – predmeta koji je obožavao.

Doživeo veliku porodičnu tragediju

Profesor Žarko Bjeletić doživeo je veliku porodičnu tragediju kada je u bombardovanju putničkog voza u Grdeličkoj klisuri, tokom NATO agresije na našu zemlju 1999. godine, izgubio tek udatu ćerku Anu i zeta Ivana Markovića.

On je iza sebe ostavio suprugu, ćerku i dva unuka koji su mu bili najveća radost uprkos stalnoj seti na bolni gubitak sa kojim je godinama živeo.

Njegove rane nikada nisu zacelile, a bilo mu je još teže kada je slušao zapadne zvaničnike koji su beskrupuloznim izjavama pokušavali da opravdaju zločin.

- Bolje im je da ćute umesto što se brukaju onim što govore. Nemaju ni trunke poštovanja za žrtve i njihove porodice. Ničeg se ne stide, a trebalo bi da ih bude sramota što su ubijale nevine ljude, krive samo zato što su bili Srbi. Pravdali su se sipajući so na naše rane i to ne prestaju da čine ni posle više od dve decenije od zločina koji su počinili – kazao je profesor Žarko Bjeletić, u poslednjoj izjavi koju je tim povodom dao „Novostima“.

Od ovog čoveka izuzetnih manira opraštaju se brojni bivši učenici, kolege, prijatelji i poznanici koji su ga poštovali i izuzetno cenili. On će biti sahranjen, 6. januara u 12 časova, na Špitaljskom groblju u Leskovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati