ODRŽANO SAVETOVANJE "AGROLIDER": U Leskovcu će se graditi objekat za skladištenje i preradu povrća

Игор Митић
Igor Mitić

16. 12. 2021. u 16:54

PREDSTAVNICI Ministarstva poljoprivrede, Leskovca, Vlasotinca, Lebana i privrednog društva „Povrtari juga“ potpisali su memorandum o izgradnji objekta za skladištenje i preradu povrća. Oni su to učinili pre zvaničnog otvaranja 13. Savetovanja za poljoprivrednike „Agrolider“. Objekat će se graditi uz finansijsku podršku nadležnog ministarstva i on treba da reši problem plasmana poljoprivrednih proizvoda i nestabilnost cena na tržištu.

ОДРЖАНО САВЕТОВАЊЕ АГРОЛИДЕР: У Лесковцу ће се градити објекат за складиштење и прераду поврћа

foto: GU Leskovac

Ovaj projekat je posledica letošnjih viškova paradajza koji su proizvođači davali u bescenje, a u nekoliko navrata čak i poklanjali građanima. Distributivni centar će biti izgrađen u „Zelenoj zoni“.

- Ovo je veliki dan za Jablanički okrug i sve poljoprivredne proizvođače našeg kraja i dokaz je da slogom rastu male stvari, a da neslogom i najveće propadaju. Napravili smo značajan pomak za sve poljoprivrednike koji su nadaleko poznati po kvalitetnom voću i povrću – istakao je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca i dodao da će do kraja meseca leskovačkim poljoprivrednim gazdinstvima uručiti 1060 subvencija u ukupnoj vrednosti većoj od 46 miliona dinara.

Državni sekretar u nadležnom ministarstvu Senad Mahmutović je objasnio da će Leskovac u prvoj fazi dobiti skladišno-distribitivni, a u narednim fazama i preradni centar povrća.

- Najbitinije je da sprečimo nakupce da zarađuju na radu poljoprivrednika. Ovako će mi biti ti koji će garantovati i izvoziti najbolje proizvode, a korist će imati svi – pojasnio je Mahmutović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je prošlog leta, zbog niske cene paradajza, ovdašnjim povrtarima obećao izgradnju hladnjače za skladištenje viškova povrća koju će moći da koriste udružena poljoprivredna gazdinstva. Memorandum je prvi korak ka realizaciji te namere.

Foto: I. Mitić

Povrtari letos besplatno delili paradajz

 

 

„Agrolider“ se održava uz podršku leskovačke lokalne samouprave sa ciljem edukacije i razmene iskustava u poljoprivrednoj proizvodnji. Ove godine je okupio 43 izlagača i veliki broj posetilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)