GRAD SAM GRADI NA LOZNOM KALEMU: U Niškoj Banji, posle dve decenije čekanja, na 5,4 hektara počinje izgradnja akva-parka

D. ALIHODžIĆ

30. 11. 2021. u 07:26

IZGRADNjA akva-parka na površini od 5,4 hektara, na lokaciji Lozni kalem kod Niške Banje, finansiraće se iz budžeta Grada Niša - sa 1,7 milijardi dinara - a rok za završetak posla ističe za tri godine.

ГРАД САМ ГРАДИ НА ЛОЗНОМ КАЛЕМУ: У Нишкој Бањи, после две деценије чекања, на 5,4 хектара почиње изградња аква-парка

Foto Privatna arhiva

Gradonačelnica Dragana Sotirovski juče je potpisala juče ugovor sa predstavnikom izabranog izvođača radova, konzorcijuma koji predvodi beogradska kompanija "Aleks end konstrakšn", jedinog ponuđača.

- Ne radi se ni o kakvoj inostranoj kompaniji, već o našim građevincima sa velikim iskustvom, zahvaljujući kojima će Niš konačno dobiti akva-park kakav imaju mnoge evropske zemlje. Posebno je važan zatvoreni deo koji će raditi svih 12 meseci i donositi prihode. Zahvaljujući ovdašnjem aerodromu, posle pandemije ćemo otvoriti vrata svim turistima i verujemo da će akva-park značajno unaprediti ponudu Niša i Niške Banje koja je nekada bila najposećenija u Srbiji - naglašava Dragana Sotirovski.

Rešenje budućeg akva-parka, Foto Gradnis

Predstavnik pomenutog konzorcijuma Aleksandar Obradović kaže da će do kraja godine započeti raščišćavanje terena i pripremiti izgradnju akva-parka sa čak 500 kvadrata zatvorenog prostora.

- Takav kompleks će u Niškoj Banji pokrenuti i prateće delatnosti, a u sezoni će zapošljavati stotinak ljudi - kaže Obradović i precizira da su članovi konzorcijima još "Krip inženjering" iz Beograda, te "Vodogradnja" iz Pukovca koja nastupa sa firmom "Vostok investments" iz Subotice.

Potpisivanje ugovora u gradu na Nišavi, Foto D. Alihodžić

Prvi čovek Niške Banje Dušan Živković napominje da se ispunjava dugogodišnja želja Nišlija, te oživljava potencijal termalnih voda bogatih radonom. Inače, Banja se trenutno oslanja na zdravstveni turizam, ali samo sa 500 postelja u institutu "Radon", jer nijedan od dva nedavno prodata hotela ne radi i, navodno, čeka renoviranje.

Aleksandar Obradović, Foto D. Alihodžić

TRI PROPALA POKUŠAJA

JOŠ 2005, tadašnji gradonačelnik Niša Smiljko Kostić je potpisao, pa ubrzo raskinuo ugovor sa italijanskom kompanijom "Zamad", u vlasništvu Mauricija Zamparinija - tadašnjeg vlasnika fudbalskog kluba Palermo i potpredsednika Fudbalskog saveza Italije - zato što je "cena na licitaciji nerealno niska, a imovinski odnosi nisu neregulisani"...

Par godina kasnije, kompanija "Italnis" je sa partnerima kupila zemljište na Loznom kalemu, ali je lokalna samouprava raskinula aranžman jer "nisu izvršili obaveze".

Poslednji investitor je bila beogradska kompanija "Akvatera solušn", koja je 2017. imala konkretnu ponudu, ali do realizacije nije došlo...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!