ĐURAĐ GLEDA GRAD SA TRGA: Idejno rešenje za spomenik osnivaču Smedereva biće odabrano do proleća

Jelena Ilić

21. 11. 2021. u 07:13

SPOMENIK despotu Đurđu Brankoviću, osnivaču grada Smedereva i poslednjem vladaru na srpskom srednjovekovnom prestolu, biće podignut na centralnom gradskom trgu u Smederevu. Odluka je doneta posle višemesečnog usaglašavanja stavova vodećih gradskih kulturnih poslenika.

ЂУРАЂ ГЛЕДА ГРАД СА ТРГА: Идејно решење за споменик оснивачу Смедерева биће одабрано до пролећа

Spomenik despotu Brankoviću biće u centru / Foto N. Ž.

- Kao najbolja lokacija za spomenik Đurđu Brankoviću izabran je Gradski trg, i to mesto neposredno na ulazu u pešačku zonu, Ulicu kralja Petra, gde se sada nalazi kiosk. Spomenik će licem biti okrenut ka Hramu Svetog Đorđa, kaže gradonačelnik Smedereva Jovan Beč.

Gradonačelnik objašnjava da je jedan od predloga bio da se spomenik podigne na ulazu u Smederevsku tvrđavu, ali je on odbačen jer je tvrđava već sama po sebi spomenik. Do kraja meseca poziv za idejno rešenje izgleda budućeg spomenika biće poslat na sedam adresa emininentih umetnika u Smederevu i Beogradu. Oni će imati četiri meseca da predlože idejno rešenje. Najbolje predloge rangiraće stručna komisija, a pobednik konkursa dobiće nagradu.

Saglasnost za podizanje spomenika moraće da da i nadležno Ministarstvo kulture i informisanja.

Inače, ovo je drugi put u poslednje tri godine da se pokreće procedura podizanja spomenika. Prva je bila pre tri godine, nakon peticije građana. Formirana je komisija sa zadatkom da objavi konkurs i izvrši izbor idejnog rešenja, ali svoj posao nikada nije obavila. Drugu inicijativu pokrenuo je gradonačenik Jovan Beč.

Očekuje se da bi spomenik mogao da bude završen krajem naredne godine. Tako će, konačno, biti ispravljena nepravda prema Đurđu Brankoviću bez čijeg zalaganja, verovatno, ne bi bilo ni današnjeg Smedereva.

Despot Đurađ Branković (1375-1456) jedan je od najtragičnijih i nepravedno zapostavljenih srpskih vladara. Podigao je Smederevsku tvrđavu u periodu od 1428. do 1439. kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište Despotovine. Mudri vladar tvrđavu je sazidao kao poslednju odbranu od Turaka, a ona će svojom monumentalnošću, označiti sjaj i propast srpske nemanjićke državnosti.

SVE DAO ZA SRBIJU

KAKO ga izvori opisuju, despot je bio "obrazovan, stasit i pun dostojanstvenog izgleda". Kao oštroumni diplomata, pokušao je da i rodbinskim vezama sačuva granice svoje države. Međutim, nije uspeo da stabilizuje Srbiju, mada je dva puta Smederevo odolevalo turskim napadima. Konačno, Turci su ušli u prestonicu despota Đurđa, tako da je 1459. padom Smedereva pala i naša srednjevekovna država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U KIKINDI PONOVO GREJU STANOVE: „Toplana“ uključila kotlove