KOSTIMIRANI GLUMCI U ULOZI BIBLIOTEKARA: Narodna biblioteka u Kikindi obeležila 176 godina rada

R. Š.

18. 11. 2021. u 14:10

ZAPOSLENI u Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović" odlučili su da dan najstarije ustanova kulture u Kikindi obeleže na kreativan način.

КОСТИМИРАНИ ГЛУМЦИ У УЛОЗИ БИБЛИОТЕКАРА: Народна библиотека у Кикинди обележила 176 година рада

Foto: R. Šegrt

Umesto uobičajenih formi poput priredbe, akademije i govora, oni su za 176. godišnjicu pozvali glumce Narodnog pozorišta da u kostimima iz raznih epoha dočekaju čitaoce, penzinere ustanove i gradske funkcionere.

Tako su prvi put u ulogama bibliotekara, ali ne na pozorišnoj sceni, već u biblioteci, među policama sa knjigama, bili Marija Ostojić, Slavoljub Matić i Dragan Ostojić, poznati kikindski glumci. I pojedine bibliotekarke rado su obuke pozorišne kostime i na taj način dočekale učenike osnovnih škola,,Sveti Sava" i "Đura Jakšić" koji su ih posetili. Đaci su bili oduševljeni novim dođživljajem u biblioteci.U ulozi bibliotekara bio je i jedna dečak, đak prvak.

- Nismo sasvim odustali ni od redvnog načina obeležavanja Dana biblioteke. Dodelili smo nagrade najboljim učesnicima likovnog i literarnog konursa, priredili maskenbal za decu od četiri do devet godina. Učesvovalo je 30 mališana, a njihov zadatak bio je da se maskiraju u omiljenog književnog junaka. Sa njima se družila pesnikinja iz Mokrina Zorica Despotov – navela je organizatorka kulturnog programa Dunja Brkin Trifunović.

Povodom praznika biblioteku su posetili Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada i Milena Živkov, članica Gradskog veća.

JEDNA OD NAJSTARIJIH U SRBIJI

Biblioteka u Kikindi jedna od tri najstarije u Srbiji. Čitaonica u Kikindi formirana je 1845. go dine, istovremeno kada i u Novom Sadu i Somboru, a posle onih u Vršcu i Irigu. Osnivački fond kikindskog čitališta činilo je 250 knjiga. Sada je na policama skoro 200.000 naslova na srpskom, mađarskom, nemačkom, francuskom i engleskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)