GAS STIŽE U KOSJERIĆ: Kroz cevi postavljene pre deset godina, iz pravca Užica počinje da stiže novo gorivo

T. PAUNOVIĆ

16. 11. 2021. u 05:55

KOSJERIĆ, konačno, počinje normalnije da diše, a sve je nabolje krenulo još u martu, kada su prvi čovek lokalne samouprave Žarko Đokić i ministarka zadužena za zaštitu životne sredine Irena Vujović potpisali nekoliko ugovora čija će realizacija očistiti nebo iznad grada na Skrapežu.

ГАС СТИЖЕ У КОСЈЕРИЋ: Кроз цеви постављене пре десет година, из правца Ужица почиње да стиже ново гориво

Žarko Đokić, Privatna arhiva

Iako je ovdašnj cementara "Titan" u savremenu tehnologiju uložila ne mala devizna sredstva, godinama je slovila kao glavni krivac za to što se Kosjerić nalazi visoko na spisku najzagađenijih gradova u Srbiji. I, dok su trajala prepucavanja sa Cementarom, nadomak grada su duže od decenije čekale postavljene cevi i merna stanica za gas iz pravca Užica.

- Gas najzad stiže, i to na najvažnije mesto, u javno-komunalno preduzeće "Gradska toplana", u kojem se privodi kraju rekonstrukcija kotlova i opreme neophodne za prelazak sa mazuta na ekološki znatno prihvatljiviji energent - objašnjava Đokić.

Foto B. Ostojić

Složeni i obimni radovi na konverziji će, saznajemo, koštati 67 miliona dnara, a sredstva su obezbeđena iz opštinske kase, uz učešće Ministarstva za zaštitu životne sredine i "Srbijagasa".

Početak isporuke toplotne energije dobijene na ovaj način se očekuje najkasnije za dve sedmice. Kako je najavljeno, iz nove kotlarnice grejaće se oko 230 stanova i prostor u državnim i opštinskim ustanovama, te poslovi prostor ovdašnjih preduzeća. I, to je tek početak...

Tokom ove i naredne grejne sezone planirano je gašenje šest kotlarnica na drva i ugalj, a nova, koja koristi gas će obezbeđivati toplotu za Dom zdravlja, osnovnu i srednju školu, dve sportske hale i stambenu zgradu kod crkve.

Privatna arhiva

Istovremeno je najavljena i gasifikacija užeg gradskoj jezgra, gde se mahom nalaze privatne kuće i maloprodajni objekti.

Zanimljivo je, međutim, da je u Kosjeriću - uprkos konačnom dolasku gasa - zavladala prava pomama za kotlovima koji sagorevaju pelet. Jer, od Ministarstva za zaštitu životne sredine je dobijeno 15 miiona dinara na ime subvencija domaćinstvima koja će ugasiti sopstvene kotlarnice na ugalj i kupiti peći na pelet. Na spisku je 120 privatnih objekata koji će iskoristiti ovu pogodnost, ali ima još zainteresovanih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri