TURSKO SOKAČE U NOVOM RUHU: Niška Jagodin Mala, na oronulom zidu, dobila nesvakidašnju umetničku atrakciju

D. ALIHODžIĆ

13. 11. 2021. u 08:25

MILOJEVA ulica u Jagodin Mali, poznatija kao Tursko sokače - na inicijativu šest niških umetnica, uz malo truda i mnogo kreativnosti - potpuno je promenila izgled.

ТУРСКО СОКАЧЕ У НОВОМ РУХУ: Нишка Јагодин Мала, на оронулом зиду, добила несвакидашњу уметничку атракцију

Foto LFN

Tako živopisni mural daje novu energiju ovom delu Niša koji deluje zapušteno, iako se nalazi gotovo u centru grada, a ideju da se prostor oplemeni je podržala i Lokalna fondacija koja je, u dva poziva, sa 12.000 evra, finansirala 15 projekata u svim ovdašnjim opštinama.

A, za to što doskoro oronuli zid od 60 kvadrata ponovo privlači pažnju prolaznika su zaslužne Katarina Živković, Natalija Milićević i Jovana Petrović - okupljene u grupi "Spik ap" - dizajnerke Majda Antunović i Jelene Ilić, kao i Milica Bojanić, učenica četvrtog razreda umetničke škole.

- Mural simbolično predstavlja hrabrost, kroz vodu, sunce i prirodu, a portret je simbol ljubavi. Inače, za ovaj deo grada smo se odlučile jer tuda nije bilo bezbedno prolaziti, bilo do pijace, ili pri odlasku u šetnju. Od mnogih koji tu žive, posebno od devojaka i mladih majki, saznale smo da se plaše da prođu tom ulicom i odlučile smo da to promenimo - vele Katarina, Natalija i Jovana čija je ideja oduševila komšiluk, pa su im "pravili društvo", a rad su im olakšavali donoseći kafu i osveženje.

Foto LFN

To im je, kažu, ulivalo još veću energiju, pa nisu osećale ni hladnoću, ni umor, posebno kada su zbog slikavanja viših delova morale da se penju i na posebne skele.

MISIJA

IAKO je najmlađa, srednjoškolka Milica je i ranije imala iskustva sa zidnim slikarstvom...

- Mural ne radi samo umetnik, već čitava zajednica i energija tih ljudi se, baš kako i naša, nalazi na tom zidu. Umetnost, jednostavno, mora da izađe iz zatvorenog prostora i da bude na ulicama - smatra Bojanićeva.

PODRŠKA

IZ Lokalne fondacije "Niš" najavljuju da će nastaviti da podržavaju projekte iz oblasti nauke, umetnosti, sporta, obrazovanja i sređivanje javnog prostora. Jedan od njih, Dragan Miljković, ističe da novac prikupljaju iz donacija, ali i na licitacijama, tokom kojih prodaju rekvizite poznatih niških sportista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!