BIZNIS SAZDAN OD DEČJE IGRE: Menadžerka iz Niša otvorila svoju firmu umesto da čeka posao u struci

Daliborka Alihodžić

07. 11. 2021. u 08:12

JOVANA Mitrović Ranđelović iz Niša odrasla je na domaćoj testenini ali joj nikada nije palo na pamet da će jednog dana živeti od toga. Kao uspešan student Ekonomskog fakulteta maštala je da gradi karijeru menadžera, ali su je putevi, ne njenom krivicom, odveli na drugu stranu.

БИЗНИС САЗДАН ОД ДЕЧЈЕ ИГРЕ: Менаџерка из Ниша отворила своју фирму уместо да чека посао у струци

Jovana Mitrović razradila posao / Foto privatna arhiva

Nije imala strpljenja da čeka posao u struci već sada svoje menadžerske sposobnosti pokazuje tako što probirljivom tržištu, koje ceni domaće proizvode, prodaje ono što sama napravi.

- Pravila sam rezance za supu po bakinom receptu i razmišljala kako imam dosta pa bi mogla poslati i sestrama. U tom trenutku mi je sinula ideja - zašto ja ne bih pravila testeninu? To je ono što ja umem i volim da radim i mogla bih odmah sutra da počnem. Razglasila sam rodbini i prijateljima da sam počela time da se bavim, oni su razglasili svojim prijateljima - priseća se Jovana kako je došla na ideju i koliko je bila srećna kada je prodala prvu kesicu.

Priznaje da joj je puno pomoglo što je još kao dete volela da bude pored bake kada se spremala testenina. Obično jednom mesečno bi se pravile kućne "zalihe".

- Dugačke, bele stolnjake je bacila preko stola i testo je nastavljala tu da izrađuje. Zatim je oklagijom razvlačila jufkice, onda bi prešla na staru mašinu za rezance i istanjila maksimalno što može. Te tanke, nepravilne trake je ređala na stolnjaku, jednu do druge i ostavljala da odstoje. Zatim je trakice rezala na mašini, tako što bi ona držala testo, a ja okretala ručku mašine. Baka bi ih uvaljala u brašno i bacila na stolnjak da se suše do sutradan - priseća se Jovana porodičnog recepta.

Ona se čak i preselila da živi na selu, tako da je sada sa porodicom meštanka Malče, nadomak Niša.

- Započeti svoj biznis zna da bude komplikovano, ali nije nemoguće. Velika je zabluda da nam za otvaranje firme treba velika suma novca. Počnite sa onim što imate na raspolaganju, pa ćete vremenom obezbediti sve što vam je potrebno da unapredite poslovanje. Mladi su sposobni, a ide im na ruku što se relativno lako dolazi do informacija, tako da treba sanjati, treba se usuditi i boriti se - kaže Jovana.

DEZERT

SVIMA su poznati rezanci za supu, a zanimljivo je što Jovana za sladokusce pravi i testeninu sa kakaom. Veli da je Italijanima ova kombinacija omiljena. Svi njeni proizvodi su bez aditiva i šećera.

- Testenine bojim, odnosno obogaćujem povrćem od kojeg dobiju i divnu, prirodnu boju koja je deci posebno zanimljiva - kaže naša sagovornica.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)