ZAHVALNOST VLADI I VUČIĆU: Pribojska bolnica dobila skener vredan 400 hiljada evra

A. Rovčanin

09. 11. 2021. u 19:30

OPŠTA bolnica u Priboju dobila je savremeni 16-slajsni Simensov skener, iz donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata Republici Srbiji, vredan više od 400 hiljada evra.

ЗАХВАЛНОСТ ВЛАДИ И ВУЧИЋУ: Прибојска болница добила скенер вредан 400 хиљада евра

Foto: A. Rovčanin

Moderan uređaj biće instaliran i uskoro stavljen u funkciju, nako što se adaptira prostor gde je sada smešten dotrajali rengen aparat.

Foto: A. Rovčanin

Novo moderno doba radiološke službe pribojske bolnice počeće instaliranjem 16-to slajsnog skenera, do sada su pacijenti iz ove opštine, na snimanje putovali čak u Užice.

Nakon što uređaj bude u funkciji dva radiologa iz Priboja biće obučena za rad na njemu, a pomoć će im pružati i kolege iz Prijepolja i Užica.

– Ova vrsta usluge će mnogo značiti ne samo građanima Priboja, već i žiteljima istočnog dela Republike Srpske koji se naslanja u lečenju na pribojsku bolnicu. Skener podrazumeva podizanje zdravstvenih normativa na veći nivo, potom šansu za većim brojem specijalizacija i novim zapošljavanjem radioloških tehičara – kazao je direktor ZC Užice dr Miloš Božović.

Zamenik direktora pribojske Opšte bolnice, dr Vladan Ćirković, ističe da će skener omogućiti da se vrši dijagnostikovanje hitnih stanja, ali i hroničnih bolesti.  

– Ovaj uređaj biće veoma značajan za dijagnostiku povreda trauma koštano zglobnog sistema, i drugih hitnih intervencija. Međutim, ima svoje mesto i u hroničnoj dijagnostici, koristi se za snimanje grudnog koša, abdomena, a unaprediće i ranu dijagnostiku malignih bolesti i doprineti adekvatnom lečenju – rekao je dr Ćirković.

Lokalna samouprava finansiraće opremanje prostora gde će skener biti smešten, kao i njegovu montažu. Prvi čovek opštine Lazar Rvović najavio je niz drugih projekata, koji će omogućiti da Priboj postane centar zdravstva na ovom području.

– Predsednik države, Aleksandar Vučić, je prilikom posete Priboju uslišio našu molbu i obećao da će se rekonstruisati put do Bolnice, koji se nalazi u jako lošem stanju. Vrednost investicije iznosi 186 miliona dinara, lokalna samouprava je već završila projektno tehničku dokumentaciju i očekujemo da radovi počnu na proleće. Naredne godine, takođe, očekuje nas kompletna rekonstrukcija Doma zdravlja i Opšte bolnice kao i dogradnja 5 hiljada kvadrata novog prostora i njegovo opremanje – najavio je predsednik Rvović.

Foto: A. Rovčanin

Narodni poslanik Krsto Janjušević, izrazio je zahvalnost Vladi Srbije i predsedniku države što su omogućili da skener stigne u Priboj. On smatra da će savremeni uređaj, u tehničkom smislu, biti srce budućeg Zdravstvenog centra grada na Limu, te da će snažna ekonomija omogućiti još  veće ulaganje u zdravstvo.

– Koga god smo pitali od zdravstvenih radnika, šta je to najpotrebnije ovdašnjem zdravstvu rekli su da je to skener. Samo snažna ekonomija može da obezbedi ulaganje u zdravstvo, a to je i put koji će se raditi ka Bolnici, kao i sanacija zdravstvenih ustanova. To su projekti koje može da podrži jaka ekonomija – apostrofirao je Krsto Janjušević, na čiju inicijativu je skener stigao u Priboj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (19)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni