IZVOZILI MESO ZA POLA EVROPE: Saglasnost o hitnosti sanacije krova stare klanice u Velikoj Plani

J. ILIĆ

06. 11. 2021. u 08:25

ZGRADA Stare klanice u Velikoj Plani, prvog industrijskog objekta ovog tipa u Srbiji, podignuta pre jednog veka, godinama čeka sanaciju da bi se - kao spomenik kulture pod zaštitom države - spasla od propadanja i urušavanja.

ИЗВОЗИЛИ МЕСО ЗА ПОЛА ЕВРОПЕ: Сагласност о хитности санације крова старе кланице у Великој Плани

Foto SO u Velikoj Plani

Tokom nedavnog sastanka čelnika lokalne samoupprave sa pomoćnicom ministra kulture Danijelom Vanušić i direktorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dejanom Radovanovićem, dogovoreno je da Zavod Ministarstvu dostavi redosled koraka i plan preventivnih mera, kako bi sanacija što pre bila započeta. Kako je istaknuto, najhitniji su radovi na krovu Stare klanice, koji samo što se ne sruši...

- Problem je čitava gornja etaža objekta, jer su zidovi nestabilni, a krov oštećen, pa su pre ozbiljnije zime neophodne demontaža i sanacija. Prethodnih godina nije bilo mnogo snega, a sada se više ne možemo pouzdati u ovakvu naklonost prirode - kaže Dejan Radovanović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Stara klanica je deo nekadašnjeg kompleksa privredno-industrijskih objekata koje su u Velikoj Plani - u periodu od 1886. do 1928. - podigli nemački industrijalci Kristijan Šojs i Vilhelm Šumaher. Vredan spomenik industrijske arhitekture s početka 20. veka je pod zaštitom države duže od 30 godina, ali ga to nije sačuvalo od zuba vremena.

Zgrada je, inače, vlasništvo lokalne samouprave i nalazi se u najstrožem centru varoši, u Ulici Miloša Velikog, u neposrednoj blizini zgrade Opštinske uprave. Iako Planjani nemaju novac za kompletnu sanaciju, najavljuju da će se nakako snaći za najhitnije radove, dok za sve ostalo očekuju finansijsko učešće države.

TRADICIJA

VELIKA Plana je decenijama bila poznata po klaničnoj industriji. Najpre je, 1889, firma "Klefiš i Zojs" osnovala klanicu a sledeće godine je to učinio i Vilhelm Šumaher. U periodu između dva svetska rata, podignute su još dve - ona Tonija Klefiša, te ortačka meštanina Mike Jovanovića i Beograđanina Branka Stanišića. Klanice su bile važan izvoznik mesa u Zapadnu Evropu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!