POVRATAK STARIM VREDNOSTIMA: U Paraćinu održano predavanje o analognoj fotografiji, a u subotu u Zabregi – „Fotosafari“

Зорана Рашић
Zorana Rašić

30. 10. 2021. u 00:22

ANALOGNA fotografija je osnova za bavljenje fotografijom, pa iako je danas era digitalnog fotografisanja, sve je više mladih ljudi koji joj se vraćaju.

ПОВРАТАК СТАРИМ ВРЕДНОСТИМА: У Параћину одржано предавање о аналогној фотографији, а у суботу у Забреги – „Фотосафари“

Foto: Z. Rašić

Bez obzira što su - uz upotrebu smart mobilnih telefona, danas svi fotografi, mnogi ne znaju elementarne stvari, pa otud i večerašnja priča o o istoriji fotografije i analognoj fotografiji.

Ovo je u petak veče, u Paraćinu, rekao Miroslav Predojević, koji se preko 40 godina bavi isključivo analognom fotografijom, nosi zvanje majstora fotografije u Foto-savezu Srbije, član je ULUPUDUS-a i iza sebe ima 26 samostalnih izložbi i tri objavljene foto-monografije. On je na poziv Foto-grupe „Art tim“ održao javni čas u novom Kulturnom centru, gde je članovima paraćinskih foto-klubova i građanima govorio o istorijatu fotografije,  naročito o proizvodnji analogne.

- Ona se bazira na filmu, a mi danas materijal za analognu fotografiju možemo da nabavimo mnogo lakše nego nekada zato što je svet umrežen, pa materijal dolazi na kućnu adresu. Mada je digitalna fotografija preuzela primat, ja sam zagovornik analogne i pored  nekih nedostataka. Često kažem da je ona kao organska hrana – nije je jednostavno spremiti, nije savršena, ali ima izuzetan ukus – tvrdi Predojević.

Foto: Z. Rašić

 

Bojan Petrović, jedan od osnivača „Art tima“ koji je glavni organizator događaja, kaže da imaju članove koji se bave aktivno upravo analognom fotografijom, čak su najznačajnije nagrade  tu osvojili devedesetih godina, poput Dejana Pavlovića. On sam bio je na četvorodnevnoj Predojevićevoj radionici.

Za sutra, 30. oktobar, najavio je 11. „Foto-safari“ u selu Zabrega, takođe uz učešće Predojevića.

-  Svi učesnici će raditi analognim aparatima mada je dozvoljeno korišćenje i digitalnih. Biće tu i osnovci iz Zabrege koji će fotografisati svojim mobilnim telefonima. U nedelju ćemo, mi stariji učesnici „Fotosafarija“, uz druženje, razviti te filmove u našoj laboratoriji u Lešju. Tako ćemo proći kompletan proces od fotografisanja i stvaranja, do razvijanja filma.

Osim „Art tima“, organizatori večerašnjeg i sutrašnjeg događaja su Kulturni centar „Paraćin“, zabreško Društvo „Petrus“ i Biblioteka „Dr Vićentije Rakić“, a pokrovitelj  je Opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)