IZ ZBIRKE PRIMENJENE UMETNOSTI U SVET: Fotografija našeg naderaliste u NJujorku i Londonu

M.A.K.

07. 10. 2021. u 20:19

DEO izložbe "Nadrealizam bez granica" koja će 11. oktobra biti otvorena u njujorškom Muzeju umetnosti Metropoliten je i fotografija Nikole Vuča "Zadržano bekstvo nadstvarnosti" (Beograd, 1929) iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti.

ИЗ ЗБИРКЕ ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ У СВЕТ: Фотографија нашег надералисте у Њујорку и Лондону

MPU

Postavka će u SAD trajati do 30. januara, a zatim se seli u galeriji Tejt Modern u Londonu, gde će biti pred publikom od 25. februara do 29. avgusta sledeće godine. Reč je o delu koja je pripada bogatoj kolekcije nadrealističke umetnosti MPU.

Formalno, Nikola Vučo nije pripadao grupi međuratnih beogradskih nadrealista, niti je bio potpisnik njihovog manifesta, ali se smatra zvaničnim fotografom srpskog nadrealizma. Njegovo "Zadržano bekstvo nadstvarnosti" predstavlja jedno od antologijskih dela srpskog nadrealizma i dobilo privilegovano mesto u almanahu "Nemoguće" (L`impossible), ključnoj publikaciji beogradske nadrealističke grupe.

Objavljena je dva puta, na početku i na kraju almanaha. U kolekciju MPU dospela je 2005, kada ju je, kao deo zaostavštine Marka Ristića, poklonila njegova sestričina, Jelena Jovanović iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!