GRADSKE SLUŽBE NA MANJE ADRESA: Gradske službe na manje adresa

D. NOVKOVIĆ

26. 10. 2021. u 07:26

POŽAREVAČKA lokalna samouprava je započela proceduru za kupovinu dve spratne zgrade u centralnoj zoni - Doma Vojske i objekta Komercijalne banke - ukupne površine 3.800 kvadrata.

ГРАДСКЕ СЛУЖБЕ НА МАЊЕ АДРЕСА: Градске службе на мање адреса

Sedište Gradske uprave, Foto D. Novković

Razlog za ovakav poslovni potez je namera Grada da svoje službe smesti na što manjem broju lokacija, kako bi bile lako dostupne građanima. Prva započeta kupoprodajna procedura se odnosi na Dom Vojske, površine 2.500 kvadrata, koji Požarevac pokušava da pazari već deceniju i po, ali je cena uvek bila previsoka - poslednji put oko milion evra.

- Ponudu smo dostavili Ministarstvu odbrane, pa je prosleđena Ministarstvu finansija koje je naložilo da se obavi nova procena vrednosti zgrade, jer je prethodna rađena još pre dve godine. Kada i to bude okončano, počinje proces pribavljanja objekta koji će, zbog komplikovane procedure, moći da se realizuje tek tokom naredne godine - istakao je, tokom sednice Skupštine grada, većnik Dejan Krstić.

Dom Vojske, Foto D. Novković

Objekat "Komercijalne banke" na ukupnoj površini od 1.300 kvadrata ima podrum, prizemlje i četiri sprata, a sve se prodaje kao celina, po početnoj ceni od 477.000 evra. Pomenuta banka ovaj prostor ne koristi jer ima druge prostorije, u obližnjoj zgradi. Kako je navedeno u skupštinskoj Odluci, iznos koji će lokalna samouprava ponuditi biće određen na tajnoj sednici Gradskog veća i taj podatak njegovi članovi moraju da čuvaju kao poslovnu tajnu. Građanima će konačna cena biti saopštena tek po okončanju ove kupoprodaje...

Bivša bankarska zgrada , Foto D. Novković

Ovo, podsetimo, nije prvi put da Požarevac kupuje nekretnine. Najpre je, 2015, pazario deo Fabrike šećera" u stečaju, koji se sastojao od zemljišta i nekoliko objekata. Nedugo potom, vlasništvo lokalne samouprave je postala i "Putogradnja", takođe u stečaju, a ovog proleća i još jedan deo "Fabrike šećera" - kako bi parcele i objekte iznajmljivala ili prodavala investitorima. U planu je bila i kupovina nekada čuvene mesne industrije "Požarevac" (MIP), još jedne firme u stečaju, ali je njen novi vlasnik, 2018, ipak postala jedna ovdašnja privatna firma.

Proverena "strategija"

GRAD je od Vojske 2011. kupio parcelu "Barutana" i za ta tri hektara je platio tri miliona dinara - radi proširenja Novog groblja. Od vojnih nekretnina koje se ne koriste, u Požarevcu se još nalaze kasarna na Sopotu, zgrada Vojne komande i zemljište "Gem".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAJAM CVEĆA I MEDA: Susret izlagača i posetilaca na trgu u Leskovcu