MOMČILO DOKTOR ZA GITARU: Veliki uspeh tridesetogodišnjeg Lajkovčanina na univerzitetu u Minesoti

Branko Puzović

24. 10. 2021. u 07:13

LAJKOVČANIN Momčilo Aleksandrić (30), koji živi i muzičkom umetnošću se bavi u SAD, upravo je doktorirao klasičnu gitaru na tamošnjem Univerzitetu u Minesoti, naučnim radom o kompozitoru Fernandu Soru. To je prvi put u svetu da se neko ozbiljno bavio delima ovog španskog kompozitora i virtuoza na klasičnoj gitari, koga su savremenici smatrali najboljim na planeti.

МОМЧИЛО ДОКТОР ЗА ГИТАРУ: Велики успех тридесетогодишњег Лајковчанина на универзитету у Минесоти

Momčilo Aleksandrić / Foto T. Long

Aleksandrić ističe da je doktorska teza o Fernandu Soru, koji je živeo od 1778. do 1839. godine i najpoznatiji je po stvaranju solo kompozicija za klasičnu gitaru, rezultat višegodišnjeg teorijskog zanimanja za muziku koju svira odmalena. Uskoro će, najavljuje, svoje istraživanje da predstavi na muzičkim akademijama u Srbiji, jer želi da mlade gitariste podstakne na slične poduhvate.

- Odbranom doktorata završava se poglavlje mog života, u kom sam se klasičnom gitarom bavio tako da sam širom sveta izvodio dela drugih kompozitora i držao predavanja o njima - kaž

- Trenutno sam se potpuno posvetio komponovanju i izvođenju moje muzike za klasičnu gitaru i kamerne sastave, tako da u tom smislu moja muzička karijera tek treba da počne. U bližoj budućnosti, planiram da izvedem svoje svita za klasičnu gitaru koje su inspirisane melodijama srpskog pravoslavnog Osmoglasnika.

Završio je Muzičku školu u Valjevu, u klasi profesora Dragana Nikolića. Srednju školu završio je u Beogradu, u klasi profesora Aleksandra Hadži-Đorđevića, a osnovne i master studije kod profesora Srđana Tošića na Fakultetu muzičke umetnosti u glavnom gradu Srbije. Klasičnu gitaru doktorirao je na Univerzitetu u Minesoti, u SAD, u klasi profesorke Maje Radovanlije. Održao je koncerte i predavanja na pet kontinenata, a kao solista pobedio je na "Altomira" internacionalnom takmičenju gitare u Hongkongu, te kao član gitarskog dua trijumfovao na međunarodnom takmičenju u Južnoj Karolini u SAD Southern.

- U svojoj doktorskoj tezi ozbiljno sam se bavio Sorovim delima u F, gde se šesta žica preštimava na ton F, koja su značajna, a o njima mnogi profesionalni klasični gitaristi veoma malo znaju - objašnjava Aleksandrić. - Bavio sam se, uz to, muzikološkim i teoretskim istraživanjima. Moj naučni rad o kompozitoru klasične gitare Migelu objavio je Saundboard, magazin Gitarske fondacije Amerike. U toku paralelnih master studija iz gitare i kamerne muzike, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Tee Dimitrijević, osmislio sam Beogradsko gitarsko društvo, te učestvovao u njegovom osnivanju, koje je od 2015. u Beogradu organizovalo pet koncertnih sezona.

POSVETA PREMINULOM OCU

- DOKTORAT posvećujem svom nedavno preminulom ocu Miroljubu Tirku, koji, nažalost, nije dočekao da zajedno proslavimo moje naučno postignuće i on je, kao i Lajkovac u kom sam proveo detinjstvo, u mom srcu - kaže Momčilo, koji živi u Mineapolisu u Minesoti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!