KLJUČEVI ZA BOLJI ŽIVOT: Počelo useljavanje u 106 stanova u novoj zgradi starog radničkog naselja u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

19. 10. 2021. u 05:55

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predstavnica Razvojne banke Saveta Evrope Nađa Gročkova Lerust i gradonačelnika Kraljeva dr Predrag Terzić su u svečanoj sali Gradske uprave prisustvovali uručivanju ključeva za prvih pet stanova u novoj višespratnici sagrađenoj u Radničkom naselju, teško oštećenom tokom zemljotresa koji je 2010. pogodio ovaj kraj.

КЉУЧЕВИ ЗА БОЉИ ЖИВОТ: Почело усељавање у 106 станова у новој згради старог радничког насеља у Краљеву

Foto G. Šljivić

Početkom useljenja zgrade sa ukupno 106 stanova, konačno je završena prva faza "Projekta stambene obnove posle zemljotresa u Kraljevu" - ukupne vrednosti oko 13,5 miliona evra - koji podrazumeva postepeno rušenje devastiranih i dotrajalih stambenih objekta, umesto kojih će "nići" četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova.

- Još od pre zemljotresa smo sanjali da se uselimo u novi stan. I moja porodica, kao i sve ostale koje su živele u staroj, oronuloj zgradi sada će, konačno, imati uslove za normalan život - kaže Života Virijević, zahvaljujući svima koji su podržali ovaj projekat.

Podsetimo, izgradnja prve zgrade je okončana još krajem prošle godine, ali se useljenje odložilo zbog problema sa instalacijama za grejanje. Drugom fazom je predviđen početak izgradnje i druge zgrade, sa ukupno 86 stanova veličine od 27 do 112 kvadrata.

- Ova svečanost nas podseća da i nadalje vodimo računa o građanima ove zemlje, o njihovim porodicama, da razmišljamo o prošlosti, ali i o tome šta ćemo ostaviti iza sebe.

Foto G. Šljivić

Smeštamo 106 porodica u novu zgradu, a ostalo je da to učinimo sa još 260 njih, za koje ubrzanim tempom moramo da izgradimo još tri višespratnice - naglasio je ministar Momirović.

Vlasnici neuslovnih i dotrajalih stanova, koji su u novoj zgradi dobili veću kvadraturu od prethodne, razliku u površini, odnosno dodatni kvadrat plaćaće lokalnoj samoupravi 600 evra, uz mogućnost otplate na rate duži niz godina.

- Ovi ljudi će konačno imati život dostojan čoveka - zaključio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Foto G. Šljivić

Projekti

- OVO je samo jedan od brojnih projekata koje realizujemo u Kraljevu. Očekujem da se, posle pripremnih, intenziviraju radovi od Preljine do Adrana, na deonici "Moravaskog koridora", a nova pista na aerodromu "Morava" biće veća od one u Beogradu - istakao je ministar Momirović, najavljujući i izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)