STRELJALI SU 2.000 CIVILA: U Kraljevu obeležena 80. godišnjica krvavog fašističkog zločina (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

14. 10. 2021. u 19:32

KOMEMORATIVNOM sednicom Skupštine grada i pravslavnim parastosom koji su na Groblju streljanih služili sveštenici žičke eparhije, u Kraljevu je na skroman i prigodan način obeležena 80. godišnjica fašističkog zločina u kojem su nemački okupatori, vojnici Vermahta, streljali više od dve hiljada nevinih civila.

СТРЕЉАЛИ СУ 2.000 ЦИВИЛА: У Краљеву обележена 80. годишњица крвавог фашистичког злочина (ФОТО)

Foto:GU u Kraljevu

Osim tadašnjih žitelja Kraljeva, fašisti su za samo nekoliko oktobarskih dana 1941. godine u znak odmazde streljali i brojne izbeglice iz svih krajeva Jugoslavije, a najviše iz Slovenije koje su, progonjene od okupatora, utočište našle u gradu na Ibru.

Uz počasne plotune i zvuke sirena, vence i cveće na humke stradalih rodoljuba, osim njihovih potomaka položili su i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i čelnici lokalne samouprave, predstavnici vojske, policije i Žandarmerije, kao i delegacije političkih stranaka i kraljevačkih udruženja.

- Osam decenija izrastamo iz vas. Koliko bi nas još i kakvih bilo da vas nisu sasekli? Gde bi nam granica bila da nam vas nisu otrgli? A, nisu krvnici milosti imali. Decu su nam uzeli. Starce nisu poštedeli. Očeve. Majke. Rođake. Prijatelje... - odajući poštu streljanima rekao je gradonačelnik Terzić. - Na ovaj dan, na ovom svetom mestu, iznova zatečeni strašnim zločinom nad onima koji su samo živeli svoje ovozemaljske dane ne ugrožavajući nikoga, Gospodu glave i srca okrećemo da nam podari mudrosti i snage da se u svoje dželate ne pretvorimo i dušu za praštanje otvorimo. Sećanja ne blede. Jer, vi koji ste nama svojom žrtvom život poklonili, život večni zaslužujete.

„BALADA O NjIMA“

OVOM prilikom u amfiteatru Groblja streljanih, glumci Kraljevačkog pozorišta izveli su poetsko-scenski program „Balada o njima“ zasnovan na tekstovima iz zbirke „Anđeo sa Grdičke kose“ koje je odabrao i adaptirao Miodrag Dinulović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri