ZBOG PAPIRA BESKUĆNICI JOŠ NA ULICI: Objekat prihvatilišta u Kikindi opremljen je potpuno pre više od godinu dana, ali zvrji prazan

R. Šegrt

11. 10. 2021. u 00:19

VIŠE od godinu dana zgrada starog Doma učenika u Kikindi adaptirana je i potpuno opremljena za prihvatilište, ali i dalje prazna. Razlog, nažalost, nije to što nema beskućnika i žrtava nasilja kome je potreban siguran i topao krov nad glavom, već je problem čisto papirološki. Gerontološki centar kao korisnik objekta ne može da vodi prihvatilište, jer nema licencu za tu uslugu, već samo za gerontologiju, dakle smeštaj starih osoba.

ЗБОГ ПАПИРА БЕСКУЋНИЦИ ЈОШ НА УЛИЦИ: Објекат прихватилишта у Кикинди опремљен је потпуно пре више од годину дана, али зврји празан

Dušeci još u foliji / Foto R. Šegrt

Sada se više niko ne usuđuje da prognozira kada bi prihvatilište moglo da primi svoje stanare, jer se nijedan rok, niti obećanje nije obistinilo. Pokrajinska vlada je staru zgradu Doma učenika, u Ulici Đure Jakšića, koja je godinama bila prazna jer je izgrađen novi dom za srednjoškolce i studente, dala na korišćenje Gerontološkom centru. Dala je i šest miliona dinara da se objakat adaptira. Grad je obezbedio i novac za kupovinu nameštaja i sve je bilo gotovo još lane. Tadašnji direktor Svetislav Vukmirica, sada pomoćnik gradonačelnika Kikinde, više puta je izjavio da licencu čekaju od ministarstva. Međutim, iz ministarstva nas upućuju na gradsku administraciju.

- Uslugu prihvatilišta obezbeđuje lokalna samouprava, odnosno Grad Kikinda. Upućujemo vas da se za odgovore obratite tom gradu - odgovoreno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku na naše pitanje da li će licenca biti izdata i koje uslove Gerontološki centar mora da ispuni da bi organizovao rad prihvatilišta.

Iz Gradske uprave još nisu odgovorili na naše pitanje kada će prihvatilište početi da radi, iako smo molbu uputili pre nego Ministarstvu.

- Tražene informacije dostavićemo nakon dobijanja saglasnosti resornog ministarstva, odnosno pokrajinskih organa za davanje izjave - odgovorili su saradnici Nemanje Radina, direktora Gerontološkog centra. Gde je "zapelo" i zbog čega, javnosti nije poznato.

ZA PET OPŠTINA

LOKALNA skupština još 2002. poslove prihvatne stanice poverila je Gerontološkom centru i za tu namenu, u Ulici braće Sredojev, koriste se samo dva kreveta, što nije dovoljno. Kapacitet budućeg prihvatilišta bio bi 21 krevet i pružao bi smeštaj ne samo za građane Kikinde, već i za pet opština Savernobanatskog okruga: Sentu, Adu, Kanjižu, Čoku i Novi Kneževac.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist