NACIONALNA KAMPANJA "DAJ PEDALU" U KRUŠEVCU: Trsteničanke biciklom u podršci sugrađankama koje vode najtežu borbu (FOTO)

S.BABOVIĆ

03. 10. 2021. u 15:29

TRSTENIK je jedan od 30 gradova gde su se simbolično vozile bicikle u okviru kampanje za borbu protiv karcinoma dojke-”Daj pedalu raku”,koju organizuje Ženski centa „Milica" iz Vrnjačke Banje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut".

НАЦИОНАЛНА КАМПАЊА ДАЈ ПЕДАЛУ У КРУШЕВЦУ: Трстеничанке бициклом у подршци суграђанкама које воде најтежу борбу (ФОТО)

Foto: OU

Kampanji su se u Trsteniku priključile članice Komisije za rodnu ravnopravnost, Udruženje građana „Jefimijin vez“, Patronažne službe i Dom zdravlja.Ispred sedišta opštine podignuta je ružičasta zastava kampanje.

Foto: OU

 

- Ovo je samo početak kampanje, tokom oktobra promovišemo važnost preventive, poručili smo da smo tu jedni za druge i da smo tu da podržimo žene koje vode najvažniju borbu u svom životu-napominje Milen Turk,predsednica opštine Trstenik.-Do kraja oktobra, koji je Mesec borbe protiv raka održaće se niz tribina i drugih aktivnosti, u skladu sa epidemiološkim situacijom.

Foto: OU

 

Dr Dragica Pejčić,načelnica Ginekološke službe u DZ i opštinska većnica za zdravstvo, podseća da su prilikom mamografskih pregleda u Trsteniku pre dve godine, kod polovine među 1.200 pregledanih žena registrovane određene promene. Navodi i da su skrininzi redovni i da se odvijaju u skladu sa trenutnom situacijom. I kada dođe do određenih zastoja u sistemu, traži se najbrži put do dijagnoze.

- Sve naše pacijentinje,kao i žene bez zdravstvenog osiguranja mogu da od naredne nedelje urade mamografiju u Vrnjačkoj Banji, a zakazivanje pregleda na pokretnom mamografu obavlja se pozivom na broj 036/601-615-napominje dr Dragica Pejčić.

U Domu zdravlja Trstenik mogući su preventivni pregledi dojke, debelog creva,grlića materice,pluća,pankreasa. Dr Žaklina Ristić,direktorka DZ napopminje da je rano otrkivanje maligniteta u više od 90 posto slučajeva dovodi do uspešnog ishoda lečenja.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

BONUS VIDEO:

„Novosti“ donose do sada neispričanu priču iz čuvenog pozorišta u Kruševcu, Gradu Glumaca

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!