BEBE PORASTU DOK POMOĆ STIGNE: Udruženje iz Vrbasa traži bržu isplatu naknade za novorođenčad, u SO odbacuju kritike

Z. Rajić

25. 09. 2021. u 07:26

OPŠTINA Vrbas je ove godine uložila 365,6 miliona dinara u vrtiće, osnovne i srednje škole, kao i 173 miliona dinara za poboljšanje energetske efikasnosti u četiri objekta PU "Boško Buha" i OŠ "Svetozar Miletić".

БЕБЕ ПОРАСТУ ДОК ПОМОЋ СТИГНЕ: Удружење из Врбаса тражи бржу исплату накнаде за новорођенчад, у СО одбацују критике

Foto Opšta bolnica Vrbas

To su najveća izdvajanja za brigu o deci i porodici u istoriji vrbaske lokalne samouprave, istakla je predsednica SO Sanja Žigić, reagujući na negodovanje UG "Lokalna alternativa" (LA) zbog odbijanja skupštinske većine da na poslednjoj sednici, održanoj ovog meseca, prihvati tri izmene opštinske Odluke o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom.

- Predložili smo da se pomoć za novorođene bebe isplaćuje u roku od 30 dana, jer se dogodilo da se na nju čeka dve godine. Tražimo i da treće i svako naredno dete ima besplatan boravak u vrtiću bez obzira na to da li ostala deca iz porodice koriste usluge PU. Sad je situacija takva da, ako jedno dete ide u školu, ostalima se regresira samo polovina troškova - izneo je Jovan Radović iz LA.

Treći predlog, koji je na inicijativu LA podneo odbornik GG "Oslobodimo Vrbas" Goran Roganović, bio je da se prevoz srednjoškolaca regresira i u septembru, a studenata i u oktobru, što sada nije slučaj. U skupštini su protiv predloga glasala 24 odbornika SNS, SRS i SPS, a "za" su bila samo četiri predstavnika GG "Oslobodimo Vrbas".

GLASANjE Većina protiv predloga udruženja građana, Foto Lokalna alternativa

Žigićeva je kazala da vladajuća većina nije odbila predloge LA, nego njihovo stavljanje na dnevni red, odbacujući da je to dokaz nebrige o deci i porodici.

- Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom obuhvaćena su deca bez roditeljskog staranja i iz višečlanih porodica, sa smetnjama u razvoju, ona čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći, iz porodica palog borca, vojnog invalida ili civilnog invalida rata, osnovci od prvog do četvrtog razreda, treće i svako naredno dete i korisnici dečjeg dodatka - nabrojala je Žigićeva.

Ona je navela da Opština, između ostalog, izdvaja 28 miliona dinara za prevoz učenika i studenata, 14 miliona za ishranu, smeštaj i drugu pomoć osnovcima i srednjoškolcima, 6 miliona za podsticanje nataliteta i isto toliko za podršku porodicama s novorođenom decom.

INICIJATIVA DALA EFEKAT

PREMA informacijama od roditelja, Opština je prethodnih dana isplatila zaostalu naknadu od 10.000 dinara za bebe, koja je nekima stigla posle dve godine i dva meseca. U LA veruju da je to učinjeno pod pritiskom njihove inicijative.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024