SUKOB ZBOG TRAFOSTANICE: Problemi stanara zgrade u Vranju, žale se da investitor svojata zemljište i radi šta hoće

J. STOJKOVIĆ

20. 08. 2021. u 08:38

ZBOG pravnih začkoljica i propusta stanari zgrade u Vlasinskoj ulici sa 45 stanova u Vranju, koja je izgrađena pre 11 godina, tvrde da imaju ozbiljan problem, zbog čega su zakucali na vrata gradskih institucija, a jedan nemili događaj je čak prijavljen i policiji.

СУКОБ ЗБОГ ТРАФОСТАНИЦЕ: Проблеми станара зграде у Врању, жале се да инвеститор својата земљиште и ради шта хоће

Ugrožena bezbednost stanara / Foto J. S.

Zemljište za redovnu upotrebu zgrade umesto da bude konvertovano u zajedničko vlasništvo stanara, što je kako tvrde, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji i Zakonu o stanovanju, ostalo je u vlasništvu investitora, firme "Branemark", koja je dala dozvolu drugom investitoru u susednoj ulici da izvode radove i da se priključe na trafo u zgradi, što stanari smatraju nebezbednim.

Profesionalni upravnik ove zgrade Dragan Stojanović kaže da je investitor prodao stanove 2011.

- Problem nije jedinstven, ima dosta primera širom Srbije, nije bilo konverzije zemljišta za redovnu upotrebu zgrade u vlasništvo stanara, pa ga investitor svojata i radi šta hoće - kaže Stojanović.

Stanarka Ana Mihajlović kaže da su bez projekta provučeni visokonaponski kablovi kroz podrum u vlasništvu stanarke koja nije u Srbiji.

- Uradili su sve na svoju ruku, bez saglasnosti stanara, ženi obili podrum i morali smo da prijavimo policiji i tek tada su kablovi uklonjeni - kaže Mihajlovićeva i dodaje da to izvođače nije sprečilo jer su nastavili rad po dobijanju dozvole.

Predstavnica stanara zgrade u Vlasinskoj kaže da se u zgradi nalazi trafo za njene potrebe, ali da žele da ga priključe na zgradu sa 35 stanara koji će se grejati na struju.

- Ko nama garantuje bezbednost, niko ništa ne govori, Elektrodistribucija se ne oglašava - tvrde stanari.

KORISNICI, ALI NE I VLASNICI

NEBOJŠA Anđelković, vlasnik firme "Branemark", kaže za da se ništa ne radi mimo zakona. U ugovorima sa stanarima stoji da su oni kupili stanove, a ne zemljište i oni su samo korisnici.

- Što se tiče konverzije, ranije su vlasnici zemljišta bili korisnici, a vlasnik je bila država. Nakon zakonskog uređenja to je iz prava korišćenja prešlo u pravo svojine i naše preduzeće je vlasnik zemljišta i stanari svakako mogu koristiti zemljište, ali ga vlasnički ne poseduju - kaže Anđelković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna