JUNACIMA „KUĆU SKUĆILI“: Slava spomen hrama na Mačkovom kamenu (FOTO)

V.Mitrić

01. 08. 2021. u 09:46

HRAM, posvećen svetom despotu Stefanu Lazareviću, na Mačkovom kamenu, na planini Jagodnji, između Ljubovije i Krupnja, proslavio je krsnu slavu, kojoj su prisustvovali mnogi vernici sa obale Drine i rasejanja.

ЈУНАЦИМА „КУЋУ СКУЋИЛИ“: Слава спомен храма на Мачковом камену (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

Liturgiju je predvodio protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, višegodišnji direktor Patrijaršijske upravne kancelarije i utemeljivač TV „Hram“,inače rođen u obližnjem selu Selancu, sa sveštnicima iz ovog dela Srbije.

Bogomolja,praktično spomen hram urađena povodom 100 godina od završetak Velikog rata, sa zavidnom postavkom, spomen je i beleg junacima ovdašnjih bitaka na Mačkovom kamenu i na Drini.

Foto: V.Mitrić

- Ovo je oduživanje, bar malo, duga prema tim div junacima, na što se, nažalost, čekalo pun vek -kazao je prota Pavlović, koji je bio inicijator i glavni nosilac posla, sa dobrotvorima, uz blagoslov vladike Lavrentija, da se podigne ova pravoslavna lepotica na najlepšem i najpogodnijem mestu za to.

- I sama činjenica da smo hram uradili za jako kratko vreme, svedoči da je ovako nešto bila nasušna potreba u ovom junačkom delu Srbije, gde deca, samim rođenjem, znaju za čistu desetku, a ne samo za peticu, šta je otadžbina, vera, sloboda, pravda, rodoljublje i čovekoljublje. Ponosni smo što je crkva odlično posećena, ne samo u dane kada je u njoj bogosluženje,već i u druge,kada ljudi dolaze da čuju koju reč više junacima sa Drine i Mačkovog kamena.

Foto: V.Mitrić

Akademik Zoran Grujičić, diplomirani inženjer, jedan je od dobrotvora, koji kaže da je srećan,“jer kao što je on, od malih nogu, gledao čuvenu crkvu u Dobrom potoku, kod Krupnja, tako i njegove tri ćerkice, iz svog doma u blizini, gledaju pravoslavni i istorijski dragulj Mačkovog kamena i Srbije, svih Srba ma gde oni bili. Ko god se, i koliko god, uključio u podizanje ovog zdanja Boga života", smatra Grujičić, „ugradio je bar ciglu ljubavi za našu veru, rod i otadžbinu“.

Foto: V.Mitrić

- Ništa više nije isto na Mačkovom kamenu, jer je Spomen crkva otvorila vrata svima koji vole lepotu, divotu i krasotu, ali i istoriju, da dođu i da uživaju - kaže Mirko Gligorić, jedan od dobrotvora hrama.

- Radili smo u slozi i ljubavi, posvećeni jedni drugima,sasvim drugačiji nekako nego što smo bili. Ova gradnja je doprinela da se još više obožimo, a onda nema zima ni za šta drugo. Ovo je početak velikog vaskrsenja čitavog ovog kraja.

Foto: V.Mitrić

Država i opština Krupanj spremaju sva potrebna dokumenta da čitava Jagodnja krene u sveopšti progres, na zadovoljstvo i Rađevaca i Azbukovčana, ali i svih ljubitelja ovih lepota do kojih se stiže novim i modernim putevima i od Loznice i Krupnja, kao i od Šapca, Drine, Ljubovije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!