HUMOROM (K)UMUJE BORO: Poznati satiričar iz raja pod Rajcem decenijama intrigira ceo Balkan i šalje "žaoke" za zdravi smeh

Milorad Bošnjak

01. 08. 2021. u 08:38

SVE je manje duhovitih osoba iz učmalih, zaboravljenih planinskih sela u Srbiji, koje decenijama nasmejavaju Srbiju, Balkan, i šire... Oštrim humorističkim "žaokama" proznih, poetskih i aforističkih štiva o svima nama i, kao malo ko - i o sebi samima.

ХУМОРОМ (К)УМУЈЕ БОРО: Познати сатиричар из раја под Рајцем деценијама интригира цео Балкан и шаље жаоке за здрави смех

Borisav Maksimović u Dučalovićima, pod Ovčarom / Foto M. Bošnjak

- Ne mogu bez iskrenog, zdravog smeha i dosetki ni tren, bilo gde, kamoli ovde, pod Rajcem, koji izaziva vedrinu i dobrodušnost u čoveku - verovatno je jedina ozbiljna izjava, kojom javnosti (k)umuje Borisav Maksimović (63) tokom razgovora, za "Novosti".

Da ne bude zabune: "pečat" na opus Maksimovića "udarile" su mnoge kolege.

- Bez Borisava Bore Maksimovića, teško bi, od Rudničko-takovskog kraja do dalekih meridijana, minulih decenija naših srpskih teških opasnih, pa i onih radosnih zbilja, bilo tog i takvog smeha, leka za dušu - iskreno mu priznaju humoristi iz Srbije i sveta. - Čuj, kad ti neko u ovoj našoj oštroj konkurentskoj, humorističkoj, autorski znanoj a često sujetnoj, ljubomornoj branši, javno prizna da si zaista "neko"... E, onda je ta titula zaslužena! Samo to ništa nije smešno, sve ostalo iz Maksimovićeg opusa jeste!

EPICENTAR Borinog umetničkog stvaralaštva za srpski i regionalni javni (pod)smeh su zavičajni Gornji Banjani, živopisno selo iznad Gornjeg Milanovca, pod planinom Rajac, sa koje se sve vidi naširoko i nadaleko. Takvi su i Borini humoristički vidici. Tu mu na um padaju aforizmi, epigrami, smešne pesme, humoreske, "ceduljice" upućene tobožnjoj i stvarnoj eliti (jer i ova potonja, kao svako živ, radi i greši). Retko pristaje na novinske i TV priče o sebi, jedva i na ovu našu, voli samo da dobronamerna publika iz "običnog" naroda sklona humoru, čuje te umotvorine.

Deo satiričnog opusa objavljuje na RTV stanicama sa nacionalnom frekvencijom, deo presipa u knjige i zbornike. Ne štedeći nikoga, od političara najvećeg "kalibra" do ljudi oko sebe. Nadasve ne sebe!

- Decenijama sam radio, pisao za humorističke časopise širom bivše Juge - još nam ozbiljno, pomalo setno, priča Boro. - Za beogradski "Jež", pa "Ošišani jež", zagrebački "Kerempuh, mariborski "Kaj", Radio Beograd, emisiju "Od glave do pete" TV Beograd koju su vodili Minimaks i Minja Subota... Sada? TV stanice mi plate i ne plate honorar, kako koja. Malo... Kako živim? Od svog seoskog rada i pisanja. "Nije me sramota što sam siromašan, sve sam to stekao poštenim radom"! - odgovari nam Boro humorističnom istinitom dosetkom, kojom nas smesta vraća u svoj satirički svet.

OVAJ talentovani čovek, neshvatljivo je "brz na jeziku" humorističnom. Aforizme, one malo starije, od sedam-osam dana, pripoveda nam "k'o iz puške", a u tim trenucima začas stvara i nove. Pokušavamo da ih svrstamo po temama. Da li bismo uspeli? Nas je briga profesionalna, novinarska, a Boru baš briga i za to.

- Političari nas vode tamo gde mi njih teramo! - ispali Boro mirne duše svoju najnoviju aluziju i umotvorinu, pa nastavlja: - Lako nam je stati na muku, gde god staneš ne možeš da promašiš! Ili: Ko mnogo radi, nema vremena da zaradi. Pa i ovaj: Nemam para, nemam kola, nemam ženu, nemam decu, nemam švalerku, nema šta nemam.

Naš dovitljivi sagovornik rado je viđen učesnik umetničkih smotri širom Srbije. Naročito literarnih, ali uz uslov da bar malo budu i humorističke.

ZVEZDANA PRAŠINA

- OVOJ i onoj pevačici nijedan deo tela nije isto godište! - ispali Maksimović, dok pričamo.

Zatim još začas smisli: - Dekolte je đavolja stvar: neka s njim uhvati verenika, neka upalu pluća!

A o nekim lestvicama uspeha u estradnom i glumačkom angažmanu: - Pametniji popušta, a pametnija dopušta!

EU

- KO kaže, da mi Srbi nismo u Evropskoj uniji, laže: sejemo englesku travu, spavamo na francuskom ležaju, jedemo za švedskim stolom i idemo u poljski ve-ce! - mudruje Boro.

(VAN)BRAČNI

HUMORISTA Boro nije više oženjen, ali suprugama i taštama upućuje ove "posvete".

- Kako mi je žena starija, sve više liči na majku, kako sad da živim sa dve tašte?

Zatim: - Tašta mi je kao amajlija, nikako da je skinem s vrata!

POPOVI

I NA crkvene, pa i medijske kontroverze o bogatstvu srpskih "Božjih sluga" pojedinih sveštenika, Maksimović smišlja dosetke.

- Popovi su i dalje u crnom: "džipu", "mercedesu", "audiju"...

Još: - Kultura nema granica: eno, pozorište se preselilo u parlament i crkvu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili