MIKINE VAGE ZA TAČNO MERENJE: Zrenjaninac Miloš Stojanov u svojoj kući ima jedinstven muzej, sa bogatom kolekcijom kantara

Bogoljub Grujić

01. 08. 2021. u 08:12

VAGE su balans života i smrti, noći i dana, poštenja i dostojanstva, vage su život i zato je važno da uvek tačno mere, smatra Zrenjaninac Miloš Mika Stojanov, koji u svojoj kući, u Ulici cara Dušana 116, ima jedinstven muzej u kojem je oko 90 različitih vaga i pet puta više različitih tegova za njih.

МИКИНЕ ВАГЕ ЗА ТАЧНО МЕРЕЊЕ: Зрењанинац Милош Стојанов у својој кући има јединствен музеј, са богатом колекцијом кантара

Miloš Stojanov u muzeju u svojoj kući / Foto B. Grujić

- "Dejtonka" je napravljena u američkoj državi Ohajo 1926. godine, nabavio sam je u Kikindi, kada je jedna velika trgovačka kompanija rashodovala ove vage i koštala me je nula dinara, uz poruku, "samo je nosi" - započinje priču majstor Mika, inače, nekadašnji sportista i član Upravnog odbora Rukometnog kluba Gradnulica iz Zrenjanina.

Otkako je u penziji, potpuno se posvetio neobičnom hobiju i svakodnevno po više sati provede u radionici, servisirajući sve vage koje poseduje i koje u miligram tačno mere.

- Vage su njegova pasija, u početku mi je bilo malo čudno, ali maksimalno ga podržavam, jer znam koliko mu znače i koliko je truda i ljubavi uložio u svoj hobi - kaže Mikina supruga Nada, koja, kao i njihova dvojica sinova, unuk Pavle, koji je odličan plivač i unuka Katarina, buduća slikarka, Milošu pružaju maksimalnu podršku.

Najveći broj rashodovanih vaga, nabavio je u Kikindi, Bela Radak mu je mnogo pomogao. U bogatoj kolekciji trgovačkih, apotekarskih, vagica za bebe, ima "zbrojovku", češki "bizer", vage iz Beča, Holandije, Amerike, specijalnu vagu za bebe iz Londona.

OSIM velikih vaga, zanimljivu kolekciju, koju sigurno ne poseduje niko više u Srbiji, čine različiti trgovački kantari, koji su uvođenjem digitalnih vaga, izgubili svoje mesto čak i na pijačnim tezgama i retko se gde još mogu naći u upotrebi.

- Vaga bez tega, kako se to u narodu kaže - ne ide i zato je kalibrisanje tegova izuzetno bitan segment za funkcionisanje svake vage - stručno objašnjava čovek koji je završio specijalnu školu za izradu vaga i ceo svoj radni vek proveo je izrađujući i popravljajući vage.

Uvek je bilo onih koji su pokušavali da budu pametniji, da veruju "na vagi" prilikom merenja, uz pomoć magneta, ali zato precizne vage, sa kalibrisanim tegovima, sprečavaju svaku zloupotrebu i garantuju zadovoljstvo kupca u trgovini, jer je siguran da prilikom merenja nije zakinut ni jedan miligram.

Miloš Stojanov u muzeju u svojoj kući / Foto B. Grujić

RAVNOKRAKA

PRVA vaga potiče iz doline Mesopotamije, kaže Miloš Stojanov, ponosan na svoju "večnu vagu", ravnokraku, koja se koristila u apotekarske svrhe i trajaće još hiljadu godina.

PISAĆA MAŠINA IZ 19. VEKA

MEĐU brojnim raritetima, u kolekciji Miloša Stojanova posebno mesto zauzima pisaća mašina, jedna od preteča iz 19. veka, na kojoj se kucalo slovo po slovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)