AMFIBIJA ČISTI MEĐUVRŠJE: Uređenje u okviru projekta razvoja Ovčarsko-kablarske klisure

V. I.

24. 07. 2021. u 07:26

U JEZERU Međuvršje počelo je uklanjanje trave i trske sa površine od oko 15 hektara. Radovi se izvode u okviru nacionalne inicijative uređenja i razvoja Ovčarsko-kablarske klisure.

АМФИБИЈА ЧИСТИ МЕЂУВРШЈE: Уређење у оквиру пројекта развоја Овчарско-кабларске клисуре

Foto GU Čačak

Za čišćenje je angažovano je društveno Javno uslužno preduzeće "Belocrkvanska jezera" iz Bele Crkve, čije je vozilo, amfibija, specijalizovano za ovakve poslove. Vrednost radova je oko tri miliona dinara.

- Ovo je samo prvi korak u velikom poslu, koji podrazumeva da Međuvršje uredimo, očistimo, da izbistrimo vodu i da očistimo obale. Trenutno se uklanja rastinje i sa leve i sa desne obale jezera, sve do manastira Jovanje - rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Čišćenje, odnosno uklanjanje trave i trske na kopnu i na vodenoj površini, smanjiće proces zamućivanja vode u narednom periodu i usporiti proces zasipanja jezera. Jedino rešenje u borbi sa travom u jezerima je, po rečima stručnjaka, njeno redovno košenje.

VODENI ORAŠAK ZADAJE MUKE

KAKO stručnjaci objašnjavaju, veliki problem u jezeru Međuvršje, predstavlja vodeni orašak - invazivna vrsta trave, koja se veoma brzo širi. Kada dođe do porasta vodostaja i nagomilavanja otpada, ova invazivna vrsta sakuplja i zadržava otpad na površini jezera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)