KO JE MENJAO NIVO VODE: JVP "Vode Vojvodine" podnele krivičnu prijavu zbog dešavanja na brani na Krivaji

Lj. P.

08. 07. 2021. u 08:25

JVP "VODE Vojvodine" podnele su krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca, zato što je 3. jula između 5.30 i 12 sati, za 20 centimetara podigao tablaste zatvarače na ustavi Feketić 1, na vodotoku Krivaja, što je prouzrokovalo opadanje uzvodnog, a porast nizvodnog nivoa vode.

КО ЈЕ МЕЊАО НИВО ВОДЕ: ЈВП Воде Војводине поднеле кривичну пријаву због дешавања на брани на Криваји

Foto Srbobran.net

U krivičnoj prijavi u koju su "Novosti" imale uvid, podnetoj 5. jula Policijskoj stanici u Malom Iđošu, navodi se da je nepoznata osoba time počinila krivično delo izazivanje opšte opasnosti, jer je neovlašćenim podozanjem tablastih zatvarača na ustavi Feketić izazvala pad nivoa vode na vodotoku Krivaja i onemogućio navodnjavanje okolnog poljoprivrednog zemljišta u velikoj površini, te narušio režim podzemnih voda, što je prouzrokovalo pad nivoa podzemnih voda ispod korenovog sistema, što utiče na prinos poljoprivrednih kultura. Na taj način je izazvana je opasnost za imovinu većeg obima.

Nepoznata osoba je, kako se dalje navodi, ovakvim postupanjem, počinila krivično delo oštećenje životne sredine, tako što je ugrozio uzvodni deo vodotoka i doveo do biološkog minimuma i tako izazvao oštećenje životne sredine u većoj meri i na širem prostoru.

Foto Srbobran.net

U obrazloženju krivične prijave se navodi da je 29. juna Vodoprivredno društvo Severna Bačka iz Subotice koje po posebnom ugovoru obavlja poslove na navedenom području za "Vode Vojvodine", dobilo informaciju da je u blizini ušća vodotoka Krivaje došlo do uginuća smuđa, o čemu je naš list pisao.

- Vodoprivredno preduzeće iz Subotice je prvog dana jula preko društvenih mreža saznalo da će se 3. jula organizovati protestni skup kod brane i da će podići tablaste zatvarače kako bi pustili vodu ka Srbobranu - navodi se dalje u krivičnoj prijavi.

- Drugog jula očišćena je ustava i okolina i postavljeni lanci na obe strane prilaznog mosta sa obaveštenjem da je neovlašćenima zabranjen prilazak.

Hidrograđevinski radnici su tog dana ujutro bili na terenu i konstatovali nivo vode.

Kasnije, u 12 sati su utvrdili da je nepoznata osoba podigla zatvarače za 20 centimetara. Sutradan je vodostaj opao za 25 centimetara te je jedan zatvarač u potpunosti zatvoren, a drugi je ostavljen na dva centimetra otvorenosti. Iz PP "Feketić", međutim, 4. jula su javili da su nepoznate osobe otvorile zatvarače na ustavi, što je izazvalo potpuni gubitak vode, a pritom su pretili radniku PP "Feketić".

PROTEST

ZBOG uginuća 340 kilograma odraslih jedinki smuđa, usled, kako je utvrđeno, nedostatka kiseonika i visokih temperatura, ekolozi iz Srbobrana i još nekih mesta su 3. jula protestovali kod brane na Krivaji i položili venac i upalili sveću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024