TIHI ODLAZAK NAJVEĆEG GRADSKOG HRONIČARA: U Subotici preminuo istoričar umetnosti Bela Duranci

J. L.

02. 07. 2021. u 16:47

U 89. godini, pet dana pre 90. rođendana, u Subotici je preminuo istoričar umetnosti Bela Duranci, jedan od najboljih poznavalaca prošlosti i kulture najvećeg grada na severu Bačke.

ТИХИ ОДЛАЗАК НАЈВЕЋЕГ ГРАДСКОГ ХРОНИЧАРА: У Суботици преминуо историчар уметности Бела Дуранци

FOTO: J.L.

Komemoracija povodom njegove smrti biće održana sutra u Velikoj većnici gradske kuće.

Bela Duranci rođen je 5. jula 1931. godine u Baču. Gimnaziju je završio u Subotici, a diplomirao na odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Od 1959. do 1975. godine radio je kao kustos Gradskog muzeja u Subotici, a jedno vreme i kao direktor ustanove. Istovremeno je bio i saradnik Likovnog susreta, da bi 1984. godine prešao da radi u Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, ustanovu koju je utemeljio i formirao.

Bela Duranci imao je izuzetno važnu ulogu u zaštiti spomeničkih vrednosti i njihovom proučavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)