POSTHUMNA IZLOŽBA I PROMOCIJA KNJIGE ZORANA PURGERA: U okviru “Letnjih foto dana” u Čačku, otvaranje je u petak od 19 sati

Z. Rašić

01. 07. 2021. u 23:09

U OKVIRU manifestacije „Letnji foto dani“ koja se 2.i 3. jula održava u Čačku, u Domu kulture u tom gradu sutra od 19 sati biće otvorena posthumna izložba fotografija Paraćinca Zorana Purgera i promovisana njegova knjiga koju je završio nekoliko meseci pre nego što je preminuo.

ПОСТХУМНА ИЗЛОЖБА И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ЗОРАНА ПУРГЕРА: У оквиру “Летњих фото дана” у Чачку, отварање је у петак од 19 сати

Foto: Privatna arhiva

O Purgeru i njegovom stvaralaštvu govoriće profesor Aleksandar Kelić, majstor fotografije ULUPUDS-a, kao i Maja Stošić, sadašnja predsednica Foto-kino kluba „Paraćin“.

- Zoran Purger je bio nosilac zvanja majstor fotografije FSS, ceo život je posvetio fotografiji. Bio je jedan od osnivača i predsednik FKK “Paraćin”, a Svetu Goru počeo je da posećuje od 1974. i uvek je tamo bio drag gost. Takođe je bio saradnik na uređenju fotografskog arhiva Svete Gore. Priredio je desetak samostalnih izložbi, a jedna od najbitnijih je “Blago manastira Hilandara” u Galeriji KC Paraćin. Poslednji projekat koji je realizovao bila je knjiga Sveta Gora – fragmenti koja je izašla iz štampe samo par meseci pre njegove smrti novembra 2019.

U knjizi je prikazan život na Svetoj Gori kako ga je Zoran video, a izdavač je Srpska pravoslavna eparhija Timočka – kaže, za “Novosti”, Maja Stošić, povodom otvaranja Purgerove izložbe i promocije knjige.

 Manifestaciju “Letnji foto-dani” organizuje Foto grupa “Format” iz Čačka uz podršku tamošnjeg Doma kulture, a  Purgerova izložba realizovana je uz pomoć FKK Paraćin. Kako ističe Stošićeva, klub  veliku zahvalnost duguje i Kulturnom centru iz Paraćina koji je ustupio fotografije za izložbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih