ČESTE PAUZE JEDINI LEK: Radnici na novosadskim gradilištima morali da uspore ritam

S. Bajić

26. 06. 2021. u 06:33

NA posao kreću u ranu zoru a radno vreme, "seckaju" čestim pauzama. Zbog talasa visokih temperatura, građevinski radnici u Novom Sadu, trenutno "velikom gradilištu", prinuđeni su da, s obzirom na činjenicu da je kod njih gotovo sve zasnovano na fizičkom naporu, uspore tempo.

ЧЕСТЕ ПАУЗЕ ЈЕДИНИ ЛЕК: Радници на новосадским градилиштима морали да успоре ритам

Foto N. Karlić

- Drugačije, jednostavno, ne može - kaže Slobodan Radić, jedan od šefova gradilišta na Pozorišnom trgu, na kojem su radovi počeli 1. marta, a očekivanja su da budu završeni do 1. decembra. - Posao počinjemo u šest časova i uz česte pauze, radimo skraćeno do 14, 14.30. U ovoj situaciji, kada "beton gori", jednostavno, ni učinak nije bitan. Obezbedili smo vodu, limunadu, sokove, laganije užine i svakom od radnika preporučili i dali slobodu da sam odredi kada će da zastane s poslom i odmori se. I pored svega toga, zadovoljni smo dinamikom radova i nadamo se da ćemo posao završiti pre roka, iako to nije imperativ.

Na tom gradilištu je 35 radnika, zanatlija raznih struka, kao i veliki broj mašina. Aktivnosti radnika su prilagođene tropskim temperaturama, pa se praktikuju radovi koji zahtevaju manje fizičkog napora.

- Mi smo geometri i naš posao ne zahteva fizičke napore, ali je samo stajanje na suncu iscrpljujuće, pre svega psihički, zbog velike odgovornosti - kazuju Miloš Mitrović i Emir Ibra. - Na gradilište dolazimo prvi, čim svane, već oko 4.30, a odlazimo posle svih, s obzirom na to da pratimo i kontrolišemo posle dnevnih radova. Osim toga, za instrumente, koji mogu da rade od minus 50 do plus 50 stepeni Celzijusovih, problem je da stoje na suncu, jer nam tada vizura izgleda kao fatamorgana. Smatramo da je odluka da se radovi obustave kada je sunce u zenitu, potpuno ispravna.

ZAJEDNIČKA KAFA

VLADAN Vučetić, tesar, koji već više od četiri decenije radi na raznim gradilištima, ističe da upravo radno iskustvo mnogo znači u "borbi" protiv tropskih vrelina.

- Najbitnije je praviti česte pauze, raditi u hladovini i izbegavati sunce, koliko je to moguće i unositi mnogo tečnosti, vode i limunade. Zajednički je dogovor da u jedan sat svi pijemo kafu, malo se našalimo, ali i isplaniramo i dogovorimo sledeće korake - kaže Vučetić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAKUPILI TRI TONE SMEĆA: Akcija „Čisto iz ljubavi“ Udruženja „Čepom do osmeha“, volontera i građana u Petrovaradinskoj industrijskoj zoni