U MALINJAKU TEŽE NEGO NA GOLOM OTOKU: Šereti u Starom Vlahu jetkom i britkom šalom boje muke svakodnevice

Dragoljub Gagričić

06. 06. 2021. u 08:12

U KAFANU kraj magistrale u novovaroškoj Bistrici banu stariji seljak koga nisu viđali otkako su počeli radovi u malinjaku. Naruči pivo, pa kad ga u cugu otpi do pola, prozbori:

У МАЛИЊАКУ ТЕЖЕ НЕГО НА  ГОЛОМ ОТОКУ: Шерети у Старом Влаху јетком и бритком шалом боје муке свакодневице

Gorštaci se brane oštroumnošću / Foto D. Gagričić

- E, da je Tito znao za maline, ne bi Goli otok pravio tako daleko i ćer'o ljude na robiju!

Ovu šalu, jetku i britku, starovlaški šereti pominju kao ilustraciju na čija pleća je palo selo i kako mu se piše. Podsećajući na drugog komšiju, bezemljaša, što je na zamerke da menja firme i gazde, uzvraćao: "Dok je leđa, biće i samara", oni zebu i za letinu seljaka...

U susretu sa predstavnikom vlasti meštani se žalili na "rupe" u protivgradnoj odbrani, a on se hvalio:

- Evo, kako smo mi na vlasti - nije bilo elementarne nepogode! Bog nas pogledao...

- Jeste, Bog je milostiv - dosta je jedna lokalna nepogoda... Izborna.

U vrletima Starog Vlaha čuvaju vedar duh i brane se od onih što im se podsmevaju zbog oskudice i surove klime. Kad se prija čudila da su trešnje tek zarudele, a kod njih "dole, na Moravi, odavno prošle", gorštak je dočekao:

- Pa to je drugi rod, kod nas cvetaju dvaput godišnje...

ŠERETI ne gledaju visoko, ne bistre politiku, već ono što trlja narod, pa na zub uzimaju muke svakodnevice i boje ih šalom i smehom. Tako pod Javorom, gde se u žedna sela vrelo Trudovačke reke dovodi duže od tri decenije, domaćinima šalju SMS poruke:

- Sklanjajte čeljad, hoće potop sa česme...

To je znak da meštani na lokalnim portalima traže poslednje izjave opštinskih funkcionera o nastavku radova. U drugoj prilici su čaušu i potrčkalu vlasti, kad im je obećavao put, odbrusili:

- Šta se pita metla za vratima?!

Uvek budni, na oku drže i prilike oko pre skoro šest decenija prekinute gradnje puta Štitkovo-Anatema. Kažu da su svi obećali i - nikom ništa, a zanima ih ko je bacio anatemu na put koji bi spojio Novu Varoš i Ivanjicu preko "stare granice". Iz drugog tabora, pak, imaju melem-žaoku:

- Biće to u nedelju koja ne bude crveno slovo u kalendaru!

VRSNI poznavaoci mentaliteta, s lakoćom, ali bez zle namere i teških reči - ismejavaju zablude, nakaradnosti, neznanje. Pošto nije prihvaćeno da se nagrade najbolje uređena dvorišta, terase, bašte i restorani, šereti predlažu da se na godišnjem nivou biraju kaćiperka, danguba, doušnik, mutivoda, preletač...

Za seču četinara i krčenje parcela za vile i apartmane u turističkoj zoni Babića Brdo, na Zlataru, šereti tvrde da se to radi "planski" - kako bi u vazdušnoj banji bolje strujao vazduh i mešali se talasi kontinentalne hladnoće i vreline iz Limske doline. U "raportu" sa planine kažu i da su suve omorike ukras adrenalin parka, a balon sali su prišili ime "Đekna", jer je otvorena pre neku godinu, a ne koristi se jer nije popravljen pod?"

Iz svog ugla i raboša zajedljivo opominju na siromaštvo i nizak standard, te žalopojke komšija: "Nema naroda, raseli nam se Varoš":

- Najviše napredujemo u nazadovanju!

Ne ustežu se ni od prognoza:

- Ono ni majka više neće glasati!

BREZOVE METLE

NA najavljeno čišćenje u redovima stranaka, šereti su pre neki dan uputili apel:

- Tražimo da se hitno zabrani seča brezovih grana za metle! Ostaćemo bez breza, a četinari nam se uveliko suše...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)