CARINSKI TERMINAL ZA 100 ŠLEPERA: Počelo uređenje 6 ha komunalne zone

Z. GLIGORIJEVIĆ

31. 05. 2021. u 08:45

JEDAN od prioritetnih poslova u Opštini Lapovo je uređenje i opremanje komunalne zone uz petlju "Lapovo - centar", na šest hektara, koja će biti korišćena za potrebe mašinskog parka, parkinga, carinskog terminala, pijace, autobuske stanice i špediterskih službi.

ЦАРИНСКИ ТЕРМИНАЛ ЗА 100 ШЛЕПЕРА: Почело уређење 6 ха комуналне зоне

Foto Z. Gligorijević

Kapacitet carinskog terminala biće oko 100 šlepera, a imaće poslovne prostorije i prateće sadržaje. Uređen je prstor za parkiranje 35 šlepera, a do kraja godine biće uređen i preostali deo, kako bi carinski terminal radio punim kapacitetom.

FINANSIJE

- DUGOVI su, doskoro, opterećivali funkcionisanje gotovo svih firmi u Lapovu, a pogotovo naše koja je bila "kratka" za oko 20 miliona dinara. Uz pomoć lokalne samouprave, dug smo prepolovili, a bilans bi nam bio još bolji da nismo otežano radili tokom pandemije - zaključuje Marija Golubović.

POSAO Uređenje nove komunalne zone

Foto Z. Gligorijević

- Lapovo je imalo carinski teminal, ali je taj prostor godinama bio neuređen, gotovo beživotan. Sada je on u okviru uređene komunalne zone, koja je ograđena, a postavljene su i portnirnica, rampa i kamere. To je veoma bitno za opštinu, jer, iako će "Lidl" imati svoju carinu biće više kamiona, a samim tim i više posla. S obzirom na to da nam je lokalna samouprava, kao osnivač, dodelila delatnost upravljanja parking prostorom i naplatu parkiranja teških teretnih, odnosno vozila sa prikolicom, sada tu delatnost nastavljamo da obavljamo u još boljim uslovima - ocenjuje v.d. direktora JKSP "Morava" Marija Golubović.

GRADE I PETI BUNAR

U TOKU je i projektovanje petog bunara, što je veoma bitno za Lapovo koje se trenutno napaja sa četiri "izvora" koji su stari po deceniju i po. Bušotina je već urađena i pronađena je ispravna pijaća voda.

- Veliki potrošač nam je "Kronošpan", sada će to biti i "Lidl", pa očekujemo da novim bunarom, koji bi trebalo da bude završen do početka naredne godine, zadovoljimo potražnju - ističe Marija Golubović.

Kaže i da ovo preduzeće obavlja osam različitih delatnosti, što je neobično za komunalce, posebno u malim sredinama. Zato što raspolažu velikom mehanizacijom i imaju dosta zaposlenih, u planu je i uređenje prostora za njih. Uz pomoć Opštine su kupili bager ICB na lizing, jer je stara mašina "atlas" bila neupotrebljiva. Bager će, pre svega, olakšati posao u osnovnoj delatnosti, ali i prilikom asfaltiranja i zimskog održavanja saobraćajnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a