OVČAR BANJA POSTAĆE JEDNA OD NAJLEPŠIH U SRBIJI: Oživljavanje klisure kreće sredinom juna

V. ILIĆ

28. 05. 2021. u 14:22

RADOVI na revitalizaciji Ovčar Banje kreću sredinom juna. Prvo će se graditi prirodnjački muzej, i to na mestu sadašnje škole u kojoj nema đaka već desetak godina.

ОВЧАР БАЊА ПОСТАЋЕ ЈЕДНА ОД НАЈЛЕПШИХ У СРБИЈИ:  Оживљавање клисуре креће средином јуна

Foto B. Subašić

Ovo je najavio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koga je nedavno Vlada Srbije postavila na mesto predsedavajućeg Radne grupe za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure. Među članovima Radne grupe, pored državnih sekretara, nalaze se i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović, kao i predstavnici javnih preduzeća „Srbijavode” i „Putevi Srbije“.

- Gradiće se i amfiteatar kao i trg, a rekonstruisaće se i zgrada pošte. Sa 25 miliona dinara država će investirati potpunu obnovu zgrade železničke stanice. U toku godine nas očekuje i izgradnja pristupne saobraćajnice za vrh Kablara, odnosno vidikovca. Mi smo pre dve godine, grad Čačak i Ministarstvo privrede, uložili milion evra u izgradnju 2.700 metara puta, ostalo je da se uradi deonica od 280 metara, koja će se raditi ovog leta. Nakon toga sledi izgradnja još 2.100 metara sa krakom do vidikovca, i naravno veliki parking za autobuse i automobile - kazao je Todorović.

Vlada Srbije izdvojiće u ovoj godini 150 miliona investicija za zaštićeno područje Ovčarsko-kablarsku klisuru koje se prostire na oko 5.000 hektara, od toga 90 odsto teritorijalno pripada gradu Čačku, a ostatak opštini Lučani.

- Početkom leta krećemo sa vađenjem trske i smeća koje postoji u jezeru Međuvršje. Takođe, veoma smo blizu da se sa Vladom Mađarske dogovorimo oko investicija za čišćenje kompletnog jezera. U planu je i izgradnja još jednog pristaništa na jezeru – rekao je gradonačelnik Čačka.

Ovčar Banja će, kako je planirano, dobiti i nove hotele visokih kategorija kao i sportske sadržaje. Krajnji cilj radne grupe je da za tri godine ova banja postane jedna od tri najlepše banje u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAJAM CVEĆA I MEDA: Susret izlagača i posetilaca na trgu u Leskovcu