ISPRIČAĆU VAM KO JE ISTINSKI ĐOKOVIĆ: Bivši osvajač Vimbldona "upoznaje" Italijane sa Novakom koga je ugostio pre 17 godina

Milica Ostojić

22. 02. 2021. u 17:50

„Oni kao što je on voljeni su i kritikovani samo zato što imaju hrabrosti da kažu ono što misle. Malo njih zna šta on čini za svoju zemlju“

ИСПРИЧАЋУ ВАМ КО ЈЕ ИСТИНСКИ ЂОКОВИЋ: Бивши освајач Вимблдона упознаје Италијане са Новаком кога је угостио пре 17 година

Foto: AP

To su reči Dijega Narđiza, italijanskog tenisera, koji priča sa ogromnom radošću o Đokoviću za list „La Republika“ nakon devete Srbinove pobede na Australijan openu.

Pre nego što mu ustupimo i mi zasluženi prostor, pomenimo samo neke od naslova u italijanskim dnevnim listovima koji su posvetili našem šampionu istinski veliki prostor: „Kralj Đoković“ („Korijere delo Sport“), “Nole slavi devetu“ („La Gazeta delo sport“),  „Đoković se oporavio i krenuo ka novim rekordima“ („Korijere dela Sera“)...

„U klanu Novaka Đokovića koji je u nedelju pobedio u finalu AO Danila Medvedeva ima i po koji Italijan: Edoardo Artaldi i Elena Kapelaro“, zaključuje La Republika, ali ima i jedan „azuro“ koji ga poznaje dobro i ima potrebu da priča, „jer kada se susretnu samo su poljupci i zagrljaji“.

To je Dijego Narđizo, levoruki Napolitanac koji je osvajao Vimbldon kao junior i igrao u finalu Dejvis kupa 1998. godine.

- Radili smo zajedno 2004, zvao me je njegov menadžer Edoardo Artaldi, Novak je bio započeo projekat sa mladim srpskim talentima gde je u početku bio i njegov brat Marko.

Moje poznanstvo koje je preraslo u prijateljstvo datira iz vremena kada je Novak imao samo 17 godina, kada je prvi put došao u moju kuću na ručak, sećam se prvog susreta, taj izuzetno vaspitan momak a jedinstvene prostodušnosti, simpatičan, pun snage, imam veliku emociju za njega.

Malo njih zna šta on čini za svoju zemlju, za svoju porodicu, on je vezan za svoje korene iako se mlad preselio u Monte Karlo, njegove fondacije su malo poznate kao i mnoge inicijative gde pomaže mladima - priča opširno Narđizo i dodaje:

-  To mu je priznao i Medvedev kada je došao u Monte Karlo kao mlad a Đoković ga je tretirao kao sebi ravnom. Ta epizoda već govori sve.

Da li se promenio po karakteru?

- Ne, dečko je postao čovek, doživeo je promene kao i svi a koje ti označavaju jedan put ali ostaješ uvek ti, svoj sa sobom, sa po kojim ožiljkom više. Negde se i očeličio, morao da napravi koji korak unazad, ali dečko koji je voleo i voli da se šali, da imitira, zato negov tim ima jednu neverovatnu radost. On je broj jedan na svetu.

Zašto je kritikovan?

- Zato što ima personaliti, Nole je čovek koji voli istinu, on ne igra samo tenis, on se svrstava, jer čini deo onih igrača tenisa koji su građani sveta i postaju ličnosti, neugodne, ili po volji, po tome kako želiš da ga vidiš. Poštujem takve osobe jer se ne štede da kažu i bez straha da će im biti zbog toga prosuđivano, bez da misli da li

će politički biti korektan ili pažljiv a da ne kaže neku reč koja nije na mestu. Lako, ne? Mnogo je komplikovanije boriti se za ono u šta veruješ, a publika se uvek deli na pola.

Ljubav i mržnja, ili si mnogo voljen ili mnogo kritikovan, ali potrebna je hrabrost i preuzimanje odgovornosti, kako je to i u važnim odlukama, odabrati kao trenera Gorana Ivaniševića, Hrvata, a on Srbin, zaključuje Narđizo.

Sećam se jednog kišnog dana na Azurnoj Obali, imali smo muke da nađemo jedan mali teren gde je trebalo da trenira. Stižemo i nalazimo gomilu sveta, njih 300, Novak posle treninga svima njima potpisuje autogram i potpisuje jednu knjigu koja se prodaje u dobrotvorne svrhe. To je Novak, čovek koji ima program treniranja, sve prati, to je Đoković, ako vam se dopada. I to je razlog što ću ga braniti uvek. I želim mu mnogo drugih slemova, s ljubavlju i poštovanjerm pozdravlja ga prijatelj, Napolitanac, teniski drugar Dijego Narđizo.                                                     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ U ČUDU! Srbin ne pamti kada mu se ovako nešto desilo...