FRANCUSKI TENISER ŽIL SIMON: Opsednuti smo Federerom

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

21. 10. 2020. u 22:17

AKO Federerovi rekordi padnu, tada više nećemo moći da se pretvaramo, nećemo više moći da ograničavamo tenis na jednog igrača.

ФРАНЦУСКИ ТЕНИСЕР ЖИЛ СИМОН: Опседнути смо Федерером

FOTO: EPA

To je, između ostalog, poručio francuski teniser Žil Simon u svojoj knjizi "Sport koji nas izluđuje". Knjiga bi u knjižarama trebalo da se pojavi 28. oktobra, a revija "Mi volimo tenis" (We Love Tennis) imala je priliku da pretpremijerno zaviri u ove stranice.

- Ako Federer zadrži svoje rekorde, to će nam omogućiti da kažemo da su, naravno, i Đoković i Nadal dobri igrači, ali da su pre svega manje jaki. Zato ova priča o GOAT (najboljem svih vremena) već godinama poprima takve razmere, jer ima mnogo onih koji veruju da Federerovi rekordi nikada neće pasti. Međutim, ako ga Đoković pretekne, iako praktično ne igra nijedan volej, to će srušiti šablone razmišljanja mnogih ljudi. Jer ga, jednostavno, ne volimo koliko i Federera - piše Simon u svojoj knjizi.

Međutim, francuski teniser dodaje:

- Slažemo se da je Federerova igra verovatno najlepša za gledanje, ali nije nužno i najefikasnija. Novak možda manje budi maštu, ali nije ništa manje efikasan. A ako ga nadmaši u pogledu grend slem pobeda (jer, na kraju se to računa), onda nećemo više moći da zatvorimo oči.

NOVAK: DIZAO SAM PEHARE OD KARTONA

FOTO: AP

VIDEO-snimak pod nazivom "Put do trona" sastavljen od motivacionih govora Novaka Đokovića pojavio se na društvenim mrežama.

- Mislim da svako dete, šta god želi da postane, trebalo bi uvek da sanja, mašta. To je pokretač ka ostvarenju tih snova. Imao sam improvizovane pehare od kartona, plastike. Te pehare sam podizao, to me je dovelo ovde gde sam danas - jedna je od Novakovih izjava.

Simon je više delova i čitavo jedno poglavlje svoje knjige posvetio Federerovom mitu, ističući između ostalog da su francuski treneri poslednjih dvadeset godina imali samo jednu ideju, da stvore novog Federera u Francuskoj. Revija "Mi volimo tenis" ističe da bi Žil Simon voleo da se te stvari promene u glavama ljudi.

- Ako Federer zadrži svoje rekorde, znači da će ga generacije koje dolaze stavljati u sve soseve. A ja to ne želim. Voleo bih da dete koje je prinuđeno da igra kao Federer može da kaže: "Da, ali Novak i Rafa su osvojili dvadeset i jednu titulu igrajući drugačije!"

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili